Centralna banka Kosova u pismu guvernerki Narodne banke Srbije predlaže saradnju
08/02/2024 13:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 168 |
|

Medija centar Čaglavica, 08.02.2024. - Centralna banka Kosova (CBK) uputila je pre dva dana pismo Narodnoj banci Srbije (NBS) u kojem se izražava spremnost na saradnju u prevazilaženju problema nastalih nakon stupanja na snagu Uredbe o gotovinskim operacijama od 27.decembra 2023.godine, kojom je potvrđeno da je evro jedina zakonita valuta na Kosovu, odnosno da se dinar smatra nelegalnim platežnim sredstvom.

Kako je u emisiji Slobodno srpski rekao guverner CBK Ahmet Ismailji trenutni problem mogao bi se lako rešiti i to za kratko vreme.

„Umesto da nađemo razloge kako se ljudi lišavaju finansiranja, hajde da olakšamo ovaj proces, zato što sa njihovom voljom, pošto je to sad u rukama Srbije, ovaj process se može završiti za nekoliko dana. Dakle, nema razloga za politizaciju koja se čini i pokušaj da se ovo predstavi kao jedna svojevrsna prepreka“, rekao je Ismailji.

CBK je u pismu upućenom guvernerki NBS Jorgovanki Tabaković izrazila spremnost da se olakša takođe i problem prenosa sredstava.  

„Nije isto kao pojedinačno da se prenese nekoliko hiljada isplata. To iziskuje više vremena i troškova, nego da se o uradi na obimniji način, putem jednog mehanizma, koga smo mi predložili na papiru“, naveo je guverner CBK i pozvao građane da ako već nemaju otvore račun u nekoj od kosovskih banaka na koji će moći da primaju sredstva i pomoć i iz Srbije.

„Svaki građanin koji nema račun ima mogućnost da ga otvori. Račun se otvara samo jednom i može se otvoriti bez troškova. Dakle, sa ovim računom ima gde da prima platu i penziju. Veoma je moguće, kao što se dešava u čitavom svetu, kao što se dešava i u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni, da prenos sredstava za pomoć dođe preko bankarskog računa. Dakle, sve ono što smo mi uradili sa ovom uredbom je da se poveća integritet finansijskog sistema, sprečena je mogućnost da ulazi novac koji bi mogao da finansira organizovani kriminal, terorizam, pranje novca, neformalnost i mnogo drugih aktivnosti na ime pomoći. U protivnom, zašto je onda problem da se to uradi na transparentan način, zašto ne prihvatamo onda da  prenos sredstava bude preko bankarskog računa“, rekao je, između ostalog guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji u emisiji „Slobodno srpski“ koja je na programu TV Mreže srpskih televizija sa Kosova u nedelju 11. februara od 18 časova.


Komentari posetilaca