ČETIRI KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA GRAČANICE
25/12/2014 17:56|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1263 |
|

Za gradonačelnika Gračanice Centralnoj izbornoj komisiji se do ponoći, kada je istekao rok za predaju, kandidature prijavilo četiri kandidata. Vanredni izbori za gradonačelnika Gračanice biće održani 18. januara  zbog ostavke bivšeg gradonačelnika Branimira Stojanovića koji je imenovan za potpredsednika kosovske vlade.
  
Kandidat Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić očekuje pobedu na predstojećim izborima za gradonačelnika Gračanice. Ovu Građansku inicijativu koja je formirana pre godinu dana na prošlim lokalnim izborima podržala je i Vlada Srbije. Kostić je trenutno i poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije.
 
"Ja sam politički stvoren i nastao upravo zahvaljujući ovim ljudima ovde, ovim aktivistima, našim simpatizerima, glasačima pa čak i onima koji nisu glasali za nas, kažem čak i zahvaljujući njima. I upravo zbog toga mislim da nije politički fer i korektno da ja neku svoju buduću karijeru gradim kilometrima daleko od Gračanice i ovih prostora ", rekao je Kostić.

 

Pored Vladete Kostića poslanika u Skupštini Srbije u trku za gradonačelnika Gračanice uključio se i poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić, koji je i predsednik Progresivne demokratske stranke. On smatra da će već u prvom krugu pobediti i očekuje da se Beograd neće, kako je kazao, mešati u ove izbore niti pružati podršku bilo kom kandidatu.
 
"Obično se kaže da majka, u našem slučaju majka Srbija, svu decu voli isto. Tako se nadam da ćemo i pred majkom Srbijom imati isti tretman svi mi koji smo apsolutno autentični predstavnici kosovskih Srba. Ja bih kao minimum hteo od građana da razmišljaju svojom glavom, da im niko ne priča, ne diriguje, ne komanduje, ne preti nego da svojom glavom razmišljaju jer to je njihova sudbina. To je naš cilj i ukoliko budemo došli do toga mi smo već pobedili", rekao je Rašić za Glas Amerike


Treći kandidat za prvog čoveka opštine Gračanica je Dragiša Mirić iz Nove partije Kosova. Mirić je pre dest godina bio poslanik u Skupštini Kosova. Učestvovao je I na proteklim parlamentarnim izborima, nakon kojih je štrajkovao glađu zbog kako je govorio neregularnog izbornog procesa. U pisanoj izjavi za Glas Amerike Mirić je kazao da on u kampanji neće davati lažna obećanja građanima i da će ako postane gradonačelnik sve, kako je kazao, raditi transparentno i pošteno.
 
"Planiramo da redovno sa građanima imamo susrete na kojima ćemo zajednički planirati i donositi odluke. Na vidljivo mesto ćemo postaviti sanduče za pitanja i predloge, a specijalno ću zadužiti radnika,  koji će pažljivo čitati i evidentirati svaki predlog i svaku primedbu. Selekcije neće biti obelodanićemo i ono lepo i ono gde su nas kritikovali",
naveo je Dragiša Mirić u pisanoj izjavi.
 
U Centralnoj izbornoj komisiji nisu želeli da nam kažu ime četvrotg kandidata, dok se kako nam je rekao član komisije Nenad Rikalo zvanično ne prihvate kandidature prijavljenih. On za Glas Amerike kaže
da je sve spremno za predstojeće izbore za gradonačelnika Gračanice.
 
"U biračkom spisku u Gračanici ima nešto preko 20.000 birača. Jedan podatak recimo može da bude interesantan a to ja da u odnosu na prethodne izbore ima nekih 600 birača više. To su ona lica koja su navršila 18 godina odnosno koja će navršiti na dan izbora 18 godina. Oni će u posebnoj procedure biti informisani i upoznati sa svojim pravima i obavezama o procesu glasanja", kazao je Rikalo
 
Vanredni izbori za gradonačelnika Gračanice biće održani 18. januara 2015 godine  zbog ostavke bivšeg gradonačelnika Branimira Stojanovića koji je imenovan za potpredsednika kosovske vlade.

Izvor: Glas Amerike 


Komentari posetilaca