Četvrti dan blokade na severu
23/09/2021 09:43|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 271 |
|

RTS, KIM, 23.09.2021. - Građani severnog dela Kosova nezadovoljni odlukom vlasti u Prištini o zameni registarskih tablica i dalje protestuju kod prelaza Jarinje i Brnjak, gde su raspoređene Specijalne jedinice Kosovske policije. Prelazak preko administrativnog prelaza moguć je samo pešice.

Građani su odlučni da ostanu na blokadama, okupljeni oko vatre ili u improvizovanim u šatorima, dok se problem ne reši.

Bilo ih je više desetina protekle noći, zajedno sa političkim predstavnicima sa severa KiM.

Blokada je duga oko tri kilometra, sinoć su dovezli još kamiona i postavili ih kako bi blokirali saobraćaj.

Lokalni portali prenose da je diplomata iz zemlje Evropske unije, koja nije priznala saoproglašenu nezavisnost Kosova, sinoć prijavio pokušaj napada, pošto je jedna osoba pokušala sa automobila da im ukloni diplomatske tablice koje je izdao Beograd.

Trenutno na Jarinju nema putničkih vozila, na čekanju je šest kamiona, a na sever pokrajine i dalje se može jedino pešice. Prevoz vozilima je moguć jedino na prelazu Merdare.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak situacija je mirna, ali napeta, izveštava novinar RTS sa lica mesta. Specijalci su i dalje tu, što je pojačalo tenzije na severu i izazvalo zabrinutost meštana.

Građanima na blokadama stigla su drva kako bi se zagrejali. S njima su sinoć bili čelnici Srpske liste i gradonačelnici sa severa Kosova.

"Potrebno je da se Priština vrati u pređašnje stanje situacije na severu i da donese odluku o povlačenju do zuba naoružanih specijalaca iz čisto srpskih sredina u opštinama Zubin Potok i Leposavić. Nakon toga potrebno je da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i nađe rešenje. Ovo nije pitanje gradonačelnika, jer ovi ljudi su ovde došli spontano, a gradonačelnici su došli da budu sa svojim narodom. Ovo je pitanje koje treba da se rešava za pregovaračkim stolom u Briselu", smatra Igor Simić, potpredsednik Srpske liste.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Budimpešti, rekao je da Aljbin Kurti svojim pozivima da obe strane ukinu odluke o probnim tablicama "prodaje maglu", a sve u cilju da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Rusija je zabrinuta zbog situacije na Kosovu, i ocenjuje da je cilj provokacije institucija u Prištini proterivanje Srba sa Kosova.

Poziva vlasti u Prištini da hitno povuku policiju sa severa Kosova.

Na smirivanje situacije poziva i Evropska unija, poručujući da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbeći, jer bi one bile direktno protiv interesa građana u regionu.


Komentari posetilaca