CIK će preporučiti poslanike na mesta onih koji su napustili Skupštinu
09/11/2022 11:50|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 298 |
|

Medija centar, Radio Kosovo, 09.11.2022. - Centralna izborna komisija prihvatila je zahtev predsednice Kosova Vjose Osmani da preporuči imena osoba koja će popuniti upražnjena poslanička mesta u Skupštini  Kosova, nakon što su poslanici Srpske liste vratili mandate. Ovu vest je za Radio Kosovo potvrdio portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi.

„Mogu da potvrdim da je Centralna izborna komisija prihvatila zahtev predsednice Republike Kosovo da preporuči imena narednih pravnih lica koja će popuniti upražnjena mesta u Skupštini Republike Kosovo. Oslanjajući se na zakon o opštim izborima, Centralna izborna komisija će preporuku pripremiti u zakonskom roku od 5 radnih dana od momenta prijema zahteva“, rekao je Eljezi.

Nakon što neko mesto u parlamentu ostane prazno, predsednik Skupštine upućuje pismeni zahtev predsedniku da popuni prazno mesto. Nakon prihvatanja zahteva, „predsednik mora da traži od CIK-a da preporuči ime osobe koja će popuniti upražnjeno mesto.

CIK mora, u roku od pet radnih dana od momenta prijema zahteva, ponuditi predsedniku naziv sledećeg pravnog lica”, navodi se u članu 112.4 Zakona o opštim izborima.

 

 

 


Komentari posetilaca