CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste
25/04/2019 12:42|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 518 |
|

Glas Amerike, 25.04.2019. - Centralna izborna komisija potvrdila je kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje za izbore za gradonačelnika za opštine na severu Kosova, ali ne i predstavnika Srpske liste. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srpska lista podneti žalbu, a Marko Đurić smatra da učešće Srba u kosovskim institucijama postaje besmisleno.

Potvrđivanje kandidata Srpske liste za gradonačelnike opština na severu Kosova koji će biti održani 19. maja, sprečili su članovi Centralne izborne komisije Kosova ispred opozicionog pokreta Samoopredeljenje tako što su bili uzdržani tokom glasanja. Ostali članovi glasali su za, ali nije bilo potrebne dvotrećinske većine. Za potvrđivanje kandidata potrebno je osam od 11 glasova članova Centralne izborne komisije, koja, međutim, trenutno ima devet imenovanih članova.

Član Centralne izborne komisije ispred Srpske liste Stevan Veselinović reagovao je na ovu odluku rekavši da je ovaj postupak protivan svim demokratskim principima.

"Samim tim što ne želimo da potvrdimo ove kandidate, iz čisto političkih razloga, tu se ruši osnovno demokratsko pravo, a to je da se bude biran i da se bira. Ja zaista drugačije ne mogu da tumačim sve ovo kao još jedan brutalan napad na srpsku zajednicu, na Srpsku listu koja predstavlja tu zajednicu, jer vidite da je jedina lista, jedina politička organizacija koja predstavlja trenutno srpski narod - Srpska lista. A dokaz je da se jedino ona javila za ove izbore. Ja zaista ne znam kako će se sprovesti ovi izbori bez učešća srpske zajednice’’.

​Članovi Centralne izborne komisije ispred pokreta Samoopredeljenje u utorak su zatražili su da se trojica kandidata Srpske liste za Severnu Mitrovicu, Zvečan i Leposavić, Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić, inače bivši gradonačelnici, javno distanciraju od stavova koji su navedeni u njihovoj ostavci u novembru prošle godine, a u kojem se Kosovo navodi kao "Kosovo i Metohija". Takođe, Samoopredeljenje zahteva od kandidata Srpske da se distanciraju i od najava da će nakon izbora ponovo podneti ostavke, i da će tako delovati u kontinuitetu. To nije važilo za kandidata u za gradonačelnika Zubinog Potoka, pošto je Srđan Vulović novi kandidat.

Sada se očekuje da će Srpska lista podneti žalbu u roku od 24 sata o kojoj treba da se izjasni Panel za predstavke i žalbe. Analitičar Ramuš Tahiri smatra da će kandidati Srpske liste ipak učestvovati na predstojećim izborima za gradonačelnike opština na severu Kosova.

„Srpska lista je politička partija, ona je registrovana i ako ne postoji neka sudska zabrana za pojedine članove, onda CIK ne može da ne potvrdi njihovu kandidaturu“, kaže Ramuš Tahiri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Kini, rekao je da je „veoma zabrinut“ zbog, kako je naveo, onemogućavanja Srpskoj listi da učestvuje na izborima, rekavši da će Srpska lista podneti žalbu na odluku Centralne izborne komisije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić saopštio je da su "ovim potezom Centralne izborne komisije srpskom narodu ukinuta sva politička prava". On je u saopštenju naveo "da dalje učešće Srba u bilo kakvim prištinskim institucijama i političkim procesima organizovanim od strane Prištine nakon ovakvog čina postaje besmisleno".

 


Komentari posetilaca