Čitaku: Ključni trenutak za članstvo Kosova u Savetu Evrope
09/03/2022 15:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 249 |
|

RTK2, RTK, 09.08.2022. - Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku rekla je danas na konferenciji za novinare da Vlada Kosova mora da se posveti i da radi za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Čitaku je naglasila da to do sada nije bilo moguće zbog uticaja Rusije. Međutim, sada kada je Ruskoj Federaciji suspendovano članstvo u Savetu Evrope zbog agresije na Ukrajinu, to može, kako je istakla, da bude zamah za Vladu Kosova da započne proceduru za učlanjenja u ovu važnu instituciju.

"Članstvo Kosova u Savetu Evrope je višestruka korist za našu zemlju u smislu jačanja demokratije, vladavine prava i saradnje u evropskoj porodici i šire. To je, između ostalog, korist za naše građane, koji bi mogli da imaju pristup Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, gde se primenjuju principi  Evropske povelje o ljudskim pravima, koja je kao celina već uključena u Ustav Republike Kosovo", rekla je Čitaku.

DPK smatra da je ovo hitno pitanje i da će kao vodeća opoziciona partija snažno podržati vladu i u drugim koracima koje mora da preduzme za članstvo u NATO-u i EU.

„Hitan odgovor na bezbednosne pretnje ne može dugoročno da zameni ono što je Kosovu danas potrebno više nego ikada, a to je članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Stoga, pozivamo našu vladu da se angažuje na diplomatskom planu, kako bi pet država članica EU, koje još nisu priznale Kosovo to učinile“, rekla je Čitaku.

Ona je istakla da je DPK zatražila od vlade da izdvoji još 100 miliona evra za vojsku.

„Pred takvom pretnjom po evropsku bezbednost, koja bi lako mogla da utiče na Republiku Kosovo, zatražili smo od vlade da odmah preispita budžet za ovu godinu, da se vojsci doda još 100 miliona evra, kako bi  Kosovo povećavalo svoje kapacitete svake godine, sa budžetom koji uključuje najmanje 2% BDP-a zemlje“, navela je Čitaku.

Takođe, DPK je  podržala Rezoluciju Skupštine, kojom je Kosovo označilo jasnu podrški Ukrajini, konkretnim predlozima, kao što je izdvajanje budžeta za pomoć građanima ove zemlje, kao i priprema za prijem najmanje 5.000 ukrajinskih državljana koji su raseljenih zbog rata.

 

 

 


Komentari posetilaca