Čović: Najava o ukidanju dinara dodatni pritisak na Srbe u cilju iseljavanja
18/01/2024 12:12|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 55 |
|

RTS, Kim, 18.01.2024. - Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Srbije i direktor Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, je rekao da je najava Prištine o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom, kao i zabrana upotrebe dinara još jedna od provokativnih mera i mera pritiska koje se vrše na srpsku nacionalnu zajednicu. Smatra da će to dodatno napraviti pritisak u cilju iseljavanja Srba sa Kosova.

Centralna banka u Prištini saopštila je da će evro biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu, i da ta mera stupa na snagu 1. februara ove godine.

Kazao je da su takve najave iz Prištine, kao i ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom još jedna od provokativnih mera i mera pritiska koje se vrše na srpsku nacionalnu zajednicu u smislu etničkog čišćenja prostora Кosova i Metohije od Srba.

Čović je podsetio da je Kosovska narodna banka 27. decembra prošle godine donela odluku o ukidanju dinara kao platnog sredstva na prostoru Кosova i Metohije.

Sve su to, naveo je, Кurtijeve mere koje služe da se poveća pritisak da se na Кosovu pravi takozvani aparthejd pod nadzorom međunarodne zajednice.

“Videli ste i oko registarskih tablica, sada oko dinara, Srpske pravoslavne crkve i da ne nabrajamo stalne pritiske, specijalce, duge cevi, uzurpiranje srpske imovine”, rekao je on.

Međutim, dodao je, ova mera u vezi sa platnim prometom i dinarom, sa zatvaranjem banaka, dodatno će napraviti pritisak u cilju iseljavanja Srba.

“Po briselskim kuloarima se već priča da je projekat vezan za prostor Кosova i Metohije takav da tamo Srba bude manje od jedan odsto i očigledno se to sve radi. Mislim da je to jako važno da se zaustavi, u suprotnom, može doći do eskalacije novih sukoba”, naveo je on.

“Lajčak kaže da će on obavestiti Brisel. Pa šta, on nije to znao da će se dogoditi. I u redu je, obavestiće Brisel i hoće li Brisel odmah reagovati da se to zaustavi i da se spreče te dodatne Кurtijeve provokacije”, upitao je.

Istakao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno rekao da će sve to uticati na dijalog.


Komentari posetilaca