CPT - TRENING O PRAVIMA ZAJEDNICA NA KOSOVU
13/05/2019 10:22|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 614 |
|

New press, 13.05.2019. - U Ohridu je proteklog vikenda održan trodnevni trening u organizaciji NVO ,,Centar za mir i toleranciju’’ o promociji, zaštiti i jačanju ustavom zagarantovanih prava nevećinskih zajednica na Kosovu sa fokusom na šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra. Učesnici treninga bili su predstavnici medija, nevladinog sektora i lokalnih samouprava.

Nevladina organizacija  ,,Centar za mir i toleranciju’’ proteklog vikenda održala je trodnevni trening u Ohridu u Makedoniji na temu „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, predstavnika medija i predstavnika zajednice za praćenje sprovođenja standarda ljudskih i manjinskih prava“. Cilj ovog projekta, po rečima predavača Stefana Filipovića,  je umrežavanje glavnih drutvenih i političkih faktora i subjekata  u cilju borbe za promociju, zastitu i jačanje ustavom zagarantovanih prava zajednica, kao  i za bolji monitoring implementiranja i korisćenja prava zajednica na nivou lokalne zajednice, odnosno šest opstina sa srpskom većinom na jugu Kosova.

,,Uspešno smo završili prvi vikend treninga gde smo definisali i odredili koja su to prava zajednica kojima mi raspolažemo i u naredna dva vikenda ćemo se posvetiti tome da se kroz to umrežavanje razviju određene veštine da kreiramo određene strategije kako ćemo u narednom periodu da pratimo kako se naša prava krše ili ne krše, odnosno da naucimo da zagovaramo zaštitu i promociju prava nevećinskih zajednica na Kosovu’’, rekao je predavač Stefan Filipović.

Oliver Vujović iz NVO ,,Komunikacija za razvoj društva’’ iz Gračanice kazao je  je trening bio veoma koristan i da su informacije i podaci koji su izneti na treningu bili veoma korisni za dalji rad aktivista civilnog drustva.  

,,Veoma cesto ponavljam da je na treninzima gde je otvorena diskusijs ucesnika, i pored velikog znanja i iskustva koje imam u ovoj oblasti, uvek naucim nesto novo i korisno za dalji rad. Polje sirokog znanja predavaca i diskusije ucesnika moglo je mnogo toga da se sazna. Ono sto mozda nije bilo, mada iz iskustva mislim da ne postoji nacin ukoliko na ovakvim treninzima i seminarima ne dolaze nasi visoki politicki predstavnici, napraviti plan delovanja i ucesca u cevilnog drustva u procesima donosenja odluka’’, rekao je Oliver Vujović.

,,Trodnevna radionica CPT-a o pravima zajednica na Kosovu je jos jednom ukazala na velike razlike izmedju Zakona i stanja na terenu. Zakoni se ili ne implemtiraju ili ih pripadnici nevećinskih zajednica ne znaju i ne koriste. Radionica je prvenstveno pružila mnogo informacija o radu i stanju u nasim opstinama i podsetila nas kakva je nasa uloga u poboljšanju nasih lokalnih samouprava’’ , rekla je direktorica Udruženja žena povratnca ,,Naš dom''  Vesna Stajić.

Urednica redakcije na srpskom jeziku RTK1, Mirjana Marinković, takođe smatra da je trenig bio veoma kvalitetan i koristan, posebno jer su učesnici bili  iz različitih sfera i  što su, kako je kazala, imali priliku da razmene svoja iskustva, a zatim i daju predloge za rešavanje problema sa kojim se, prema njenim rečima,   srpska zajednica suočava kad je u pitanju ostvarivanje prava.

,,S obzirom da sam dosla iz medija pokušala sam da prenesem probleme sa kojima se mi iz medija suočavamo kada su u pitanju prava zajednica. Takođe sam dala neke predloge kako da ih što bolje ostvarujemo kako da   kordinišemo i mi, mediji,  i nevladin sektor, ali i lokalna samouprava, jer nažalost srpska zajednica jos uvek nailazi na problem u ostvarivanju svojih prava koja su joj zagarantovana Ustavom Kosova’’, rekla je Mirjana Marinković.

U okviru ovog projekta biće održana još dva treninga. Treninge organizuje NVO ,,Centar za mir i toleranciju’’ kao deo projekta „Jačanje loklanih predstavnika zajednica, organizacije civilnog drustva i medija sa fokusom na manjine da efikasnije promovišu međuopštinsku saradnju u rešavanju praktičnih problema zajednice kao i sprovođenje smernica u vezi incidenata koji pogađaju nevećinske zajednice’’ podržanog od strane Misije Ujedinjenih Nacija na Kosovu. 

 

 


Komentari posetilaca