Da li će nastavak razgovora BG i PR imati smisla?
25/01/2022 13:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 723 |
|

RTV KIM, 25.01.2022. - Ima prostora za oprezan optimizam, ali samo ako se poboljša dinamika dijaloga, navodi se u najnovijem izveštaju Veritas Globala iz Švajcarske. Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU je nastavljen 2021. godine, ali nije dao opipljive rezultate. Ukoliko se dinamika pregovora ne može poboljšati, postoji rizik da će se isto desiti 2022, zaključuje se.
Istraživači Veritas Globala smatraju da je ekonomska analiza nedovoljno korišćen alat za poboljšanje dinamike pregovora dve strane.
 
"Na primer, procena ekonomskih troškova nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova o manastiru Dečani ili ekonomskih koristi od blagovremenog uspostavljanja Asocijacije srpskih opština. Štaviše, jasno artikulisanje kako rezultati dijaloga mogu da doprinesu boljem korišćenju podrške koja je dostupna kroz ekonomski i investicioni plan Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan može pomoći u postizanju boljih ishoda pregovora", navodi se u izveštaju "Visok rizik od eskalacije sukoba 2022. godine u Istočnoj Evropi, ali i prilika za osiguranje stabilnosti".
 
Spoljno okruženje ostaće izazovno i u 2022, konstatuje se.
 
"Izgledi za članstvo u EU su glavni podsticaj za Beograd da normalizuje odnose sa Prištinom. Nedostatak napretka u formalnom pokretanju pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, i donekle Albanijom, stvorio je na Zapadnom Balkanu percepciju da je apetit zemalja članica EU za daljim proširenjem poremećen. Pokretanje pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU 2022. moglo bi da stvori pozitivne efekte u dijalogu Beograda i Prištine koji vodi EU. Takođe na regionalnom nivou, rastuća etnička konfrontacija u Bosni predstavlja rizik za stabilnost u regionu", dodaje se.
 
Beograd formalno smatra Kosovo delom Srbije i aktivno promoviše politiku delegitimizacije prištinskih vlasti na međunarodnom nivou, smatraju u Veritas Globalu.
 
"Dijalog uz pomoć EU je pokrenut 2013. u cilju podrške normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Normalizacija je takođe jedan od uslova za eventualno potencijalno članstvo Srbije u EU", zaključuje se.
 
Veritas Global je švajcarska konsultantska kompanija sa sedištem u Ženevi koja pruža savetodavne usluge u oblasti ekonomije i strategije širom sveta. Bavi se istraživanjem tržišta, klimatskim promenama, ekonomijom međunarodnih sukoba, infrastrukturom, zagovaranjem i pregovorima.

Komentari posetilaca