Dačić: Nije realna Makronova pretnja uvođenjem viza
30/08/2023 13:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 82 |
|

Kim, FoNet, 30.08.2023. - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne smatra realnom promenu vizne politike koju je nagovestio predsednik Francuske Emanuel Makron ako Beograd i Priština ne budu ispunile svoje obaveze.

„Ja mislim da to nije realno i da to nije moguće i mislim da je to više pretnja koja je upućena Kosovu nego Srbiji. Srbija nije nijednim svojim potezom ugrozila mirovne pregovore“, rekao je Dačić za televiziju Prva.

Komentarišući najavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će se vojska Kosova uskoro naći na severu, Dačić je rekao da je to moguće učiniti samo silom i kršenjem sporazuma i da je ta izjava najava nove eskalacije situacije.

„To je direktno kršenje Briselskog sporazuma, a NATO je tada garantovao da do toga neće doći. To je sve u vezi s tim hoće li oni tolerisati Kurtija i dalje“, rekao je Dačić i dodao da su to sve provokacije.

Govoreći o izjavi predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da EU i zemlje kandidati treba da budu spremne za proširenje, Dačić je rekao da proces evrointegracija dugo traje i da nije reč samo o reformama, već i političkim kriterijumima.

On je rekao da mu je smešno kada čita da su Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka zaustavile evrointegracije, jer je on otvorio pregovore sa EU, a da je Srbija u prethonih 10 godina, za vreme te koalicije, najdalje stigla u evrointegracijama.

 


Komentari posetilaca