Dačić: OEBS da insistira na garanciji prava za Srbe na Kosovu
28/11/2023 12:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 150 |
|

Kim, Beta, 28.11.2023. - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da očekuje od međunarodne zajednice, a najviše od Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), da insistira na sprovođenju svog mandata na Kosovu i da omogući Srbima uživanje svih međunarodno garantovanih prava.

“Imajući u vidu informacije kojima raspolažemo, ima mesta za optimizam da će institucionalna kriza u OEBS-u biti prevaziđena i da će ovaj važan instrument međunarodne zajednice biti upotrebljen u svrhu unapređenja bezbednosti naših država, a samim tim i osećaja sigurnosti naših građana”, rekao je Dačić.

On je naveo da je značaj te misije veliki, posebno imajući u vidu težak položaj srpske zajednice na Kosovu, koja se suočava sa, kako je ocenio, teškim oblicima institucionalne i verske diskriminacije, ugroženom bezbednošću i neizvesnošću svoje ekonomske održivosti.

“Pozdravljamo saradnju sa Misijom OEBS-a na Kosovu i Metohiji, kao najvidljivijem statusno neutralnim prisustvom u pokrajini, s mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244”, rekao je Dačić.


Komentari posetilaca