Dačić: Sever Kosova ne može pod suverenitet Prištine
04/06/2019 14:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 626 |
|

RTV KIM, Beta, 04.06.2019. - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nemoguće naći adekvatno rešenje kosovskog pitanja osim "poštovanja stanja na terenu".

"Nemoguće je da se nađe adekvatno rešenje kosovskog pitanja osim poštovanja stanja na terenu ko šta drži, to je njegovo. U tom slučaju, sever Kosova ne može pod suverenitet Prištine i to je kraj", rekao je Dačić u emisiji Stav na televiziji O2.

Komentarišući izjavu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da rešenje kosovskog pitanja treba da bude zasnovano na Badinterovoj formuli, Dačić je rekao da se "apsolutno slaže s tim jer je Badinter govorio o poštovanju granica (tadašnjih jugoslovenskih) republika, a ne granica pokrajina" i dodao da "ne može da veruje da se Đukanović toga ne seća".

"Đukanović hoće da kaže da nema promena granica. Vratimo se mi na Badinterovu formulu, ali nemojte sada kada ste je prekršili (priznanjem nezavisnosti Kosova) da govorite da ne mogu da se menjaju granice koje nikad nisu bile međunarodno priznate, kao što je slučaj sa granicom između Kosova i centralne Srbije", rekao je Dačić.

On je naveo da bi pitanje Kosova brzo bilo rešeno ako bi međunarodna zajednica bila saglasna oko toga, ali da je reč o "geostrateškoj igri koja ne zavisi samo od stava Beograda i Prištine".

"Ako se međunarodna zajednica složi da pitanje Kosova treba zatvoriti, ono će biti brzo rešeno, ali postoji neslaganje, ne između Zapada i Rusije i Kine, nego između evropskih zemalja i SAD", kazao je šef srpske diplomatije.

Dok su Brisel i Vašington spremni da podrže rešenje oko kojeg bi Srbija i Kosovo postigli dogovor, Berlin je protiv razgraničenja i tvrdo insistira na nepromenjivosti granica, rekao je Dačić.

"Ja se s tim slažem, ali kada govorimo o nepromenjivosti granica, oni su preskočili jednu fazu proglašenje nezavisnosti Kosova", naveo je.

Dačić je rekao i da nije predviđeno da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude pandan Republici Srpskoj, koja je izraz ravnopravnog statusa srpskog naroda u BiH.

"Ovde (na Kosovu) ne bi bila takva situacija, ZSO bi jednim krakom bila vezana za srpsku vlast, po pitanju školskog i zdravstvenog sistema", kazao je šef srpske diplomatije.

On je naveo da se pretnja "velikom" Albanijom odnosi na to što neke zemlje EU "nisu dale pozitivne signale" po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo i otvaranja pregovora o članstvu u EU sa Albanijom.

"Oni (Albanci) misle da će tom pretnjom ubediti neke zemlje da daju saglasnost, ali to ima kontra efekat faktor je destabilizacije u regionu", dodao je Dačić.

 


Komentari posetilaca