Dačić i Tači danas u Briselu o primeni sporazuma
20/06/2013 08:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 886 |
|

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačič i kosovski premijer Hašim Tači razgovaraće danas u Briselu, na radnoj večeri kod Ketrin Ešton, o napretku u primeni Briselskog sporazuma, najavila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.
 
- Oni će razgovarati u okviru plana primene koji je bio usvojen pre nekoliko nedelja, rekla je Kocijančićeva novinarima i dodala da će to biti "prilika da se napravi procena dosadašnjeg napretka u primeni sporazuma iz aprila".
 
Premijer Dačić je ocenio da je današnji sastanak s Tačijem ključan, jer od njega zavisi šta će se nalaziti u pismu Ketrin Ešton i komesara za pridruživanje Štefana Filea. 
 
Dačić je istakao da će tema tog sastanka biti sve ono o čemu dve strane nisu uspele da se dogovore na sastancima radnih grupa za implementaciju.
 
- Želimo da ispunimo što više kada je reč o implementaciji sporazuma, rekao je Dačić i dodao da će srpska delegacija biti konstruktivna.
 
U pismu Filea i Eštonove, kako je istakao Dačić, države članice EU će se upoznati sa svime što je do sada postignuto u sporazumu Beograda i Prištine.
 
Suprotno nekim medijskim izveštajima, nakon večerašnje večere u Briselu se ne očekuje potpisivanje bilo kavog novog dokumenta, a u ovom trenutku najvažnija je primena sporazuma, kazala je portparolka visoke predstavnice EU. 
 
Kocijančićeva je potvrdila da će Eštonova u petak, zajedno sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom, uputiti zemljama članicama kratko pismo o napretku u sprovođenju sporazuma i unutrašnjim reformama u Srbiji. 
 
- To je u okviru priprema za sastanak Ministarskog saveta koji će iduće nedelje biti održan u Luksemburgu, objasnila je ona, dodajući da sadržaj pisma uglavnom zavisi od onoga što će biti dogovoreno za večerom. 
 
Ministri spoljnih poslova će u utorak u Luksemburgu raspravljati o dodeljivanju Srbiji datuma za početak pregovora o pridruživanju. 
 
- Komisija je u svom izveštaju već dala preporuku Savetu da Srbiji odobri datum, tako da će pismo sadržati samo ažurirane informacije, istakla je Kocijančićeva.
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca