Dačić sa šefom diplomatije Španije: Svaka država ima svoje Kosovo
13/04/2023 11:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 270 |
|

Beta, 13.04.2023. - Ministri spoljnih poslova Srbije i Španije, Ivica Dačić i Hose Manuel Albares, ocenili su u Beogradu da je ekonomska saradnja dve zemlje "značajno unapređena", ali da ima još prostora za napredak.

Dačić je novinarima nakon sastanka rekao da je spoljno-trgovinska razmena dve zemlje prošle godine bila gotovo milijardu i po evra, „što je veliki pomak“.

Španski ministar izrazio je želju te zemlje da ojača prisustvo na Zapadnom Balkanu, a posetu regionu počeo je u Srbiji, koju je ocenio kao „veoma važnu“ za Španiju u svim oblastima saradnje.

„Da bismo približili Balkan Evropi, specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak zna da može računati na Španiju i na naše predsedavanje Evropskom unijom. Često sam sa njim u kontaktu, poslednjih sedmica naročito, da bismo razgovarali na tu temu“, rekao je on novinarima nakon sastanka.

Dačić je ocenio da su odnosi dve zemlje „odlični i prijateljski“ i da beleže „veliki uspon“.

Kada je reč o Kosovu, Dačić je zahvalio Španiji na podršci teritorijalnom integritetu i istakao da se ne radi samo o interesima Srbije, nego o univerzalnim principima međunarodnog prava i da svaka država „ima svoje Kosovo“.

„To stvara i stvorilo je već velike probleme u tumačenju različitih situacija širom sveta. I Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet Španije“, rekao je ministar Dačić.

Kao još jedan pozitivan aspekt saradnje, ministri su istakli Institut Servantes, koji sledeće godine obeležava 20 godina postojanja.

Španski ministar sastaće se danas i s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

 

 

 


Komentari posetilaca