Dalibor Todić - Od hobija do posla
01/09/2021 10:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 651 |
|


Medija centar, 31.08.2021. - Tehnologija i digitalizacija uzele su maha, a fotografisanje je sve popularnije jer se svako od nas trudi da na fotografijama ovekoveči najvažnije trenutke u životu. Zbog svega toga sve je više onih koji se bave fotografisanjem. Jedan od njih je i Dalibor Todić iz Čaglavice koji je svoju ljubav prema fotografisanju pretvorio u posao.

Dvadesettrogodišnji Dalibor iz Čaglavice pre četri godine odlučio je da svoj hobi prema fotografisanju pretvori u posao zahvaljujući kojem danas zarađuje.

“Pre četri godine počela je cela priča oko fotografije i od tada je samo još više rasla želja za napredovanjem i ljubav prema ovom poslu”, rekao je Todić.      

A kada se tačno to pretvorilo u posao?

“U onom trenutku kada sam shvatio da je ovo hobi koji zaista volim i koji me ispunjava i motiviše i konstantno izaziva da ispitujem svoje mogućnosti i granice shvatio sam da će to ujedno biti i moj posao”, rekao je Dalibor Todić.

Prvo interesovanje prema fotografiji razvio je još kao tinejdžer.

“Tada me je sve zanimalo, istraživao sam, učio. Privuklo me je sve ono što sam tada vide, zapazio u određenom trenutku. Tražio sam inspiraciju i našao sam je u svemu što me okružuje”, rekao je Dalibor Todić.

Dalibor sa svojim timom koji se sastoji od petoro ljudi fotografiše i snima razne vrste proslava.

“Fotografišem sve vrste proslava. Krenuvši od proslava rođendana, punoletstava, krštenja, pa sve do svadbi i porodičnih okupljanja. Ali pored toga radim i fotošutinge”, rekao je Dalibor Todić.  

I kakve su cene?

“Što se tiče cena sve to zavisi od više aspekata. Vremenski period fotografisanja, proslave koja je u pitanju i ostalog”, rekao je Dalibor Todić.

Pored dobrog tima za ovaj posao Dalibor kaže neophodna je i kvalitetna oprema.

“Ako želite da se bavite profesionalno fotografijom potrebna je kvalitetna oprema, dosta odricanja i ulaganja. Ja koristim uglavnom nikonovu opremu. Tu pre svega mislim na fotoaparat, objektiv, blic i ostalu prateću opremu”, rekao je Todić.

On ističe da je za uspeh u ovom poslu neophodno da budete jedinstveni.

“Potrebno je da imamo na umu kakvu poruku želimo da prenesemo, da fotografijom izmamimo reakcije i ostavimo utisak. U ovom poslu potrebna je jedinstvenost i nešto po čemu ćete se razlikovati i izdvajati od drugih”, rekao je Todić.

Dalibor smatra da je ovaj posao isplativ ali da je za dobru zaradu neophodno vreme i strpljenje.

“Bitno je samo da volite ono što radite i uspeh je neizbežan. Vremenom će na red doći i zarada i vremenom će se sve isplatiti. Potrebno je samo malo više strpljenja”, rekao je Dalibor Todić.

Iako je ovim ispunio svoj san Dalibor ne planira da stane ovde već svoj posao želi da proširi. U skorije vreme planira da otvori svoj studio.

“Moj san jeste ispunjen. Ali ovde ne nameravam da stanem. Čeka me još mnogo toga. Smatram da je ovo samo dobar početak. Zacrtao sam još dosta ciljeva koje želim da ostvarim i verujem da hoću. Imam želju da otvorim svoj studio, videćemo kako će se stvari odvijati na tom polju”, rekao je Dalibor Todić.

Pandemija Korona virusa prema njegovim rečima jeste uticala na finansijski deo ovog poslovanja jer je zbog mera koje su bile donete sve bilo zatvoreno. Međutim, kako kaže taj period iskoristio je kako bi se dodatno usavršavao.

“Uticao je što se tiče samog posla i te finansijske strane, da tako kažem, ali sa druge strane taj period Korona virusa iskoristio sam da napredujem i da se usavršavam u ovom poslu”, rekao je Dalibor Todić.

Dalibor se nada da će ovaj posao podići na neki viši novo i biti u mogućnosti da zaposli veći broj ljudi.


Komentari posetilaca