Danas 14. runda, teme: Izbori i ZSO
24/07/2013 11:21|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 929 |
|

U Briselu se danas održava 14. runda dijaloga predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, a glavne teme biće lokalni izbori na Kosovu i formiranje Zajednice srpskih opština.
 
Kako je najavio premijer Srbije Ivica Dačić, sa njim u Brisel putuju i vicepremijer Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić, šef kancelarije za KiM Aleksandar Vulin i ministar pravde Nikola Selaković.
 
- Razgovaraćemo o izborima, kandidovanju lista, sprovođenju izbora, statusnoj neutralnosti, formiranju zajedice srpskih opština, o svemu onome što je jako važno, rekao je Dačić uoči sastanka.
 
Kako je dodao, danas ujutro, pre nastavka dijaloga, trebalo bi da se sastanu radne grupe za telekomunikaciju koje će takođe pokušati da postignu dogovor.
 
Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 3. novembar.
 
Stav srpskog državnog vrha je da Srbi sa severa treba da izađu na te izbore jedinstveno, jer bi se time osnažila buduća zajednica srpskih opština i sprečila mogućnost uticaja Prištine.
 
Nedavno je održan i sastanak najviših državnih zvaničnika i predstavnika Srba sa severa Kosova, posle kojeg je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao da će se u narednim sastancima sa državnim vrhom tragati za jedinstvenim rešenjem, jer bi "najgori ishod bio da dođe do podele".
 
Predstavnici četiri opštine su, kako je tada rekao, izneli brige i zabrinutosti za situaciju, sa posebnim osvrtom na predstojeće lokalne izbore.
 
Vulin je uveren da Srbi neće bojkotovati izbore, jer bi se bojkotom omogućilo da sa nekoliko hiljada albanskih i bošnjačkih glasova za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice bude izabran Albanac.
 
Savetnik predsednika Srbije Ðurić rekao je prošle nedelje, nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, poručio da je državni vrh pozvao Srbe sa severa Kosova da izađu na izbore jedinstveno.
 
On je dodao i da he Beograd razgovarati i sa predstavnicima Srba južno od Ibra i da će učiniti sve da "ne obraduje drugu stranu bilo kakvim podelama".
 
I predsednik Odbora skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun smatra da bi jedinstvena srpska izborna lista, koju bi jasno podržao Beograd, osnažila buduću zajednicu srpskih opština i sprečila mogućnost uticaja Prištine.
 
Poslanik Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković je rekla da je jedinstven nastup Srba na izborima važan zbog institucionalnog formiranja zajednice srpskih opština koja je predviđena briselskim sporazumom. 
 
Jedna od tema sutrašnjeg sastanka, kako je ranije rekao Dačić, biće i to da li će stranke koje učestvuju na izborima morati da se registuju u Prištini.
 
- Stranke nisu nameravale da učestvuju pojedinačno, o tome će se stranački razgovarati...Ako se napravi jedinstvena srpska lista, nema potrebe da svaka stranka pojednačno učestvuje, kazao je premijer i dodao da je neprihvatljivo da se učešće na izborima uslovljava posedovanjem kosovskih dokumenata.
 
S tim u vezi zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri je rekla da partije registrovane u Srbiji neće moći da izađu na opštinske izbore na Kosovu ako ne budu registrovane pri kosovskoj centralnoj izbornoj komisiji, a imaju mogućnost da se registruju kao političke stranke ili građanske inicijative.
 
Ona tvrdi da je to preneto delegaciji Beograda tokom razgovora u Briselu.
 
Poslednji rok za registraciju stranaka i incijativa kako bi mogli učestvovati na opštinskim izborima je septembar.
 
Kosovka predsednica Atifete Jahjaga je u pismu Eštonovoj navela da je opredeljena da preduzme sve mere kako bi se obezbedili slobodni i pravični izbori, koji će za rezultat imati izbor legitimnih predstavnika interesa građana i zatražila da opštinske izbore posmatra i grupa posmatrača iz EU.
 
Prethodna runda dijloga održana je 8. jula. Dačić je tada, posle petosatnih razgovora sa delegacijom iz Prištine ocenio da je bilo napretka, ali da o mnogim spornim pitanjima tek treba da se razgovara.
 
 
Izvor: Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca