Danska zakupila 300 zatvorskih ćelija na Kosovu
21/12/2021 10:13|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 318 |
|

Glas Amerike, 21.12.2021. - Ministri pravde Kosova i Danske potpisali su sporazum o zakupu 300 zatvorskih ćelija na Kosovu u kojima će biti smešteni danski zatvorenici. Istovremeno kosovska ministarka ekonomije i danski ministar za razvojnu saradnju potpisali su sporazum o ulaganju u obnovljive izvore energije i političkoj saradnji.

Zbog prenatrpanosti svojih zatvora Danska će od Kosova iznajmiti 300 zatvorskih ćelija u narednih 10 godina. Pismo o namerama o zakupu zatvora u Gnjilanu potpisali kosovska ministaka pravde Aljbuljena Hadžiju i ministar pravde Danske Nik Hekerup. 

Ministaka pravde Kosova je rekla da spremnost Danske za ovaj sporazum dokazuje napredak koji je Kosovo postiglo u poštovanju ljudskih prava.

„Republika Kosovo je ocenjena kao ozbiljna strana za transfer osuđenika iz Danske na Kosovo. Mi imamo dovoljno kapaciteta da smestimo zatvorenika, a uslovi i institucije su ocenjeni kao kredibilni i sve je spremno da u saradnji sa Danskom izvršimo transfer kažnjenih. Ministarstvo pravde Republike Kosova složilo se da pruži svoje kapcitete u pritvornom centru u Gnjilanu za Ministarstvo pravde Kraljevine Danske za smeštaj do 300 osuđenika na ukupno 10 godina“, rekla je Hadžiu.

Hadžiju nije želela da otkriva detalje sporazuma rekavši da će dokument koji je potpisan biti veoma brzo objavljen.

Ranije je saopšteno da će Danska za zakup 300 zatvorskih ćelija, Kosovu platiti 210 miliona evra.

Ministar pravde Danske Nik Hekerup, rekao je da će ovaj sporazum koristiti obema stranama.

„Mi ovo vidimo kao jedan kamen temeljac za naredne sporazume i znak uske saradnje između Republike Kosovo i Kraljevine Danske. To je jedan sporazum od kog će obe strane ostvariti korist. Korektivna služba Danske je veoma preopterećena i mi smo kontaktirali Kosovo pre godinu dana i sa vašom zemljom smo započeli dijalog koji je započeo sa prethodnom vladom na Kosovu, što se pozitivno nastavilo i sa trenutnom vladom. Mislim i nadam se da će ovaj sporazum u velikoj meri rešiti probleme sa kojima se mi suočavamo u Danskoj. Takođe se nadam da će to omogućiti Kosovu da ulaže u zatvorski sistem i da unapredi svoje kapacitete kad je u pitanju vladavina prava“, rekao je Hekerup.

Pored sporazuma o zakupu zatvorskih ćelija Kosovo i Danska potpisali su i sporazum o ulaganjima u obnovljive izvore energije i političkoj saradnji.

„Energetski sektor se suočava sa različitim izazovima i ova kriza nam je pokazala krhkost. Moramo imati diversifikaciju izvora električne energije. U našoj energetskoj strategiji, diversifikacija izvora energije je među glavnim ciljevima. Za nas kao državu ovo će biti izazov, ali imati državu Dansku u ovoj tranziciji biće veoma dobro za Kosovo. Ovaj sporazum otvara put za još veću saradnju“, rekla je ministarka ekonomije u Vladi Kosova Artane Rizvanoli.

Ministar za razvojnu saradnju Danske Fleming Moler Mortinsen rekao je da je ovaj sporazum izuzetno važan za obe zemlje.

„Danas smo napravili veoma važan korak za saradnju dve zemlje. Zajedno ćemo raditi na zelenoj energiji. Srećan sam što Danska može da podrži Kosovo. Trenutno vidimo uticaj visokih cena energije, sa ozbiljnim ekonomskim posledicama“, rekao je Mortinsen.

Sporazume koji su danas potpisani treba da potvrdi i Skupština Kosova. Za ratifikaciju međunarodnih sporazuma neophodna je dvotrećinska većina glasova poslanika kosovskog parlamenta.

https://youtu.be/AwflrTPmIAohttps://youtu.be/AwflrTPmIAo

 

 


Komentari posetilaca