Debata: “Šta je rešenje za krizu posle Banjske”
13/10/2023 16:07|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 206 |
|

Medija centar Čaglavica, 13.10.2023. - Vraćanje dijalogu i uspostavlanje međunarodnog protektorata na severu Kosova jedina su moguća rešenja za trenutnu situaciju i izlaz iz krize nakon dešavanja u Banjskoj od 24.septembra,  rečeno je na debati na temu “Šta je rešenje za krizu posle Banjske”, koja je održana u Medija centru u Čaglavici. Sa debate je poručeno da će sukob naoružane grupe Srba sa Kosovskom policijom u Banjskoj ostaviti dalekosežne posledice po odnose Srbe i Albanca.    

Politički analitičar profesor dr Nedžmedin Spahiu smatra da rešenje za izlazak iz trenutne krize na severu Kosova  treba tražiti kroz dijalog i sprovođenje postignutih sporazuma.

“Ono što kosovska strana treba da uradi jeste da da predlog o Zajednici opština sa srpskom većinom, barem jedan predlog sa kojim se Beograd verovatno neće složiti, ali zato su tu posrednici koji bi terbali da približe stavove i koji će na kraju dati predlog koji obe starne moraju prihvatiti“, rekao je Spahiu.

Član predsedništva Srpskog nacionalnog foruma Prof. dr Aleksandar Ćorac smatra da je rešenje krize nakon Banjske da međunaordne snage uspostave protektorat na severu Kosova, kako bi on postao “tačka spajanja, a ne tačka sukoba”.

“To je jedina moguća opcija. Način da se do toga dođe je preuzimanje odgovornosti Sjedinjenih Američkih Država za sprovođenje protektorata nad severom, da se uspostave svi ovi demokratski mehanizmi. Tek onda ćemo doći u poziciju da imamo za koga da glasamo i da to glasanje bude slobodno. Sve do tog trenutka šta god da se uradi biće improvizacija“, rekao je Ćorac.

Lider Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović takođe smatra da odgovornost za situaciju na severu Kosova treba da preuzmu Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i KFOR.  

 “Ovako duboko narušeni odnosi između Srba i Albanaca vratili su nas u vreme 2000 godine. I ono što je tragično u ovom događaju je to da je mržnja koja je splašnjavala vremenom, a vreme je učinilo svoje i ona je ponovo nahranjena i to ozbiljno. A očigledno je, i moje mišljenje je, da je politika potpuno podbacila, jer kada dođemo ponovo na nivo da se životi gube i da se nesporazumi rešavaju tako što će se ulaziti u oružane konflikte onda znači da je politika potpuno podbacila i mislim da tu svi snose odgovornost”, rekao je Stojanović.

Komentarišući molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbima na severu Kosova da pokrenu inicijative da se što pre izađe na izbore, Aleksandar Ćorac je rekao da se radi o pogrešnom i licemernom pozivu. On smatra da u ovom trenutku ne postoje elementarni uslovi za izbore, jer na severu Kosova postoji strah kod Srba, odliv stanovništva i potpuno beznađe. On je izneo brojne kritike na račun Srpske liste, partije koja ima podršku zvaničnog Beograda.

“Ja ne znam, čak i najtvrđa vlast u Prištini šta je mogla više da traži od onoga što je Srpska lista pružila. Da rezimiramo stvari, da podvučemo neku crtu. Da li je Hašim Tači izabran za predsednika uz podršku Srpske liste? Jeste. Da li je Haradinaj izabran za premijera uz podršku Srpske liste? Jeste. Da li je Vjosa Osmani izabrana za predsednicu uz podršku Srpske liste? Jeste.”, rekao je Ćorac.

Nedžedin Spahiu smatra da  je dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao Srbe da izađu na predstojeće izbore, ali je naveo da nije siguran da je to iskren poziv.

„Mislim da je dobro, sem ako predsednik Srbije ne planira nešto drugo, neki drugi pokušaj da bi ublažio onaj poraz u Banjskoj, da bi učinili nešto drugo, da bi porazio Albjina Kurtija da bi porazio Kosovo kao državu i društvo. Plašim se da bi ono što bi moglo da se dogodi, da organizuje grupu koja će da vrši terorisički upad, ne u obliku kao u Banjskoj, nego Panda 2“, rekao je Spahiu.

Branimir Stojanović takođe smatra da nema elementarnih uslova za izbore na severu Kosova.  

„Ne znam da li je taj poziv iskren, videćemo u nekim daljim političkim odlukama koje se budu donosile. Ali ne postoji alternativni put u politici. Alternatoivni put u politici je oružani sukob u toj situaciji svi smo gubitnici. Neophodno je apsolutno da bi mogli da kažemo da smo imali minimalno normalan  izborni proces da KFOR preuzme ulogu stvaranja bezbedonosnih uslova. Ako se to ne bude desilo i ti izbori će biti vrlo upitni ko god bude na njih pozvao“, rekao je Stojanović.

Panlisti su saglasni i da je jedini gubitnik u celoj ovoj situaciju u vezi sa Banjskom narod. Takođe je rečeno i da su Srbi na Kosovu u nikada goroj situaciju, kao i odnosi Srba i Albanaca, te poručili da sukobi ne vode nikuda i da je bolje “100 dana pregovarati nego jedan ratovati”.

Debatu na temu “Šta je rešenje za krizu posle Banjske” organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju.


Komentari posetilaca