Debata: „Kriza na severu Kosova – šta je izvesnije deeskalacija ili eskalacija"
30/06/2023 15:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 581 |
|

Medija centar Čaglavica, 30.06.2023. - Beograd i Priština u proteklih mesec dana koliko traje najnovija kriza na severu Kosova nisu ponudili realna rešenja za njenu deeskalaciju zaključeno je na debati „Kriza na severu Kosova – šta je izvesnije deeskalacija ili eskalacija i zašto?”, koja je održana u Medija centru u Čaglavici. Na debati je rečeno da ni međunarodna zajednica nije uložila ozbiljne napore za rešavanje ove krize.

Direktor nevladine organizacije „Casa“ iz Severne Mitrovice Miodrag Marinković rekao je na debati na temu “Kriza na severu Kosova – šta je izvesnije deeskalacija ili eskalacija i zašto?” da poslednjih mesec dana nije mogao da se vidi nijedan iskren potez od strane Beograda i Prištine koji bi vodio ka deeskalaciji krize na severu Kosova. 

“Uzdržanost Beograda da organizuje neku vrstu otpora može da se protumači kao neka vrsta deeskalacije, kao pružanje ruke, ali na terenu se to ne oseća. Potezi Prištine koji u poslednje vreme vidimo, pa čak i juče sa proglašavanjem terorističkih organizacija Severne brigade koja uopšte ne postoji i Civilne zaštite je još jedan potez koji će dovesti do eksalacije stanja na terenu jer mi sada već imamo grupu od 200-300 ljudi obeleženih i pripremljenih za hapšenje”, rekao je Marinković. 

Marinković se osvrnuo i na plan za deeskalaciju krize na severu koji je premijer Kosova Aljbin Kurti predstavio juče.

“Plan koji je on (Aljbin Kurti) juče pokazao to je u stvari, po meni, plan podele odgovornosti između Prištine i Beograda, odgovor na pritiske koje su sad usmereni od međunarodne zajednice direktno na njega jer on u nekim tačkama isto tako ukazuje na konkretne korake koje bi Begorad trebao da uradi ka deeskalaciji. Nisam siguran da će međunarodna zajednica taj plan gledati kao koristan plan u smislu deeskalacije, niti sam siguran da će oni reagovati na takav plan”, naveo je on.

Analitičar iz Prištine Alen Meta mišljenja je da je kriza na severu Kosova posledica merenja snage Beograda i Prištine. On smatra da je rešenje za izlazak iz te krize spuštanje tenzija. 

“Nakon mesec dana ove krize, političke partije koje su registrovane na Kosovu treba da sednu, takođe i predstavnici Kosova i Srbije i da se što pre organizuju prevremeni izbori za četiri opštine na severu u kojima bi trebalo da učestvuju predstavnici Srba i da izbori budu fer i demokratski. Verujem da kada bi ovaj proces započeo ne bi trajao duže od kraja leta ili početka jeseni”, rekao je Meta. 

Meta smatra da se tenzijama na severu bliži kraj. 

“Mislim da uprkos ovim merama i mogućim sankcijama, ja verujem da sve ovo neće dugo potrajati posebno posle poslednjih sastanaka koje su imali premijer Kosova i predsednik Srbije. Da li će to ići brzo ili ne, ne znam. Smatram da što pre treba sa međunarodnom zajednicom i svim faktorima koji su uključeni da se postigne jedan sporazum koji bi išao u prilog i srpskoj i albanskoj zajednici”, rekao je Meta.

Međutim, lider Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović smatra da se završetak krize na severu Kosova ne nazire u skorijoj budućnosti. 

“Zato što ne vidim konkretnu spremnost ni na jednoj ni na drugoj strani, naročito ne vidim spremnost u Prištini da povuče poteze koji bi išli u pravcu deeskalacije. Ova odluka vlade da proglasi terorističkim organizacijama, prvo nešto što ne postoji, s druge strane Civilnu zaštitu koja potpuno nema veze ni sa čim, zapravo vodi ka tome da se dalje obeležavaju ljudi, da se prave spiskovi za neka nova hapšenja pored postojećih spiskova. To samo znači da se stvara još ozbiljnija atmosfera straha”, rekao je Stojanović. 

Stojanović smatra da međunarodna zajednica nije u dovoljnoj meri upotrebila svoj uticaj ka vlastima u Prištini za rešenje ove krize. Prema njegovim rečima jedan od mehanizama koji bi najverovatnije dao rezultat je zaustavljanje procesa vizne liberalizacije za Kosovo.

“To bi bio ozbiljan politički udarac za Aljbina Kurtija jer bi time bila poslata poruka da će svi na Kosovu da trpe zbog njegove politike. To bi bila vrlo jasna i konkretna sankcija koja bi zabolela sve i to bi imalo političke posledice. Sve ostalo, samo kritike, to nikakvog efekta neće imati. Sve ovo što je radio do sada njemu je pomoglo da poboljša svoj rejting”, rekao je Stojanović.

Debatu na temu “Kriza na severu Kosova – šta je izvesnije deeskalacija ili eskalacija i zašto?” organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (EED). 


Komentari posetilaca