Debata: „Opština Severna Mitrovica – izazovi i mogućnosti“
26/05/2023 18:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 807 |
|

Medija centar Čaglavica, 26.05.2023. - Novo rukovodstvo opštine Severna Mitrovica imaće podršku građana ukoliko se budu bavili problemima ljudi bez političkog uplitanja poručeno je sa debate “Opština Severna Mitrovica – izazovi i mogućnosti”, koja je danas održana u Medija centru u Čaglavici, na kojoj su učestvovali predstavnici opštine Severna Mitrovica i nevladinog sektora.

Direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kulture rekao je da novi gradonačelnik Severne Mitrovice trenutno ne uživa povernje građana, ali da se to kako je naveo možda u budućnosti promeni.

“Ako rešavaju probleme verujte da će od građana imati podršku. A ako pričamo o visokoj politici, iskreno plaši me prva odluka Skupštine opštine nakon izbora o otvaranju mosta. Znamo šta je sve taj most, ma šta mislili o njemu, da li je otvaranje, da li je funkcionalno ili nije funkcionalno, mi imamo ostala tri mosta koja su funkcionalna. Plaše me da političke odluke pre svega gradonačlenika, a uz podršku skupštine, mogu dovesti   do velikih nacinoalnih netrpeljivost”, rekao je Radaković.

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Katarina Ađančić navela je da je njen prioritet rešavanje infrastrukturnih problema, ali pre toga kako je navela s obzirom da je većina radnika napustilo ovu loklanu samoupravu, da je potrebno oformiti opštinska odeljenja.

„Ako ste mi dali poverenje zastupaću sve jednako, sve zajedno, sve koji žive u Mitrovici, u severnom delu grada, da vidimo koji su vaši problemi, šta možemo, šta su prioriteti. Upravo zbog te nefunkcionalnaosti sada mi u hodu moramo da pravimo nove direktorijate, primamo nove radnike i da rešavamo probleme građana onako kako treba“, rekla je Adžančić. 

Na pitanje kako komentariše to što su predstavnici Srpske liste dali Vladi Kosova rok do prvog juna da se, kako su naveli, prestane sa represijom nad srpskim narodom na Kosovu uz poruku da će, ukoliko se akcije nastave, uslediti odlučan odgovor srpskog naroda, Katarina Ađačić je rekla:

„Svi mi koji smo rođeni i živimo na celom Kosovu, kažu, datum 13. petak, datum ovaj, datum onaj, preživesmo sve datume. Zašto nam se ukorenila ta fama? Crni petak, famozno ovo, utorak… Pobogu dosta više s tim… Nemojte da držite narod, ljude, u strahu“, rekla je Ađančić.

Dušan Radaković je na današnjoj debati imao i preporuke za novinare.

 „Ajde dođite sutra ujutru u pola 8 na pijacu u severnom delu Mitrovice da prenesete priču koliko Albanaca dođe u severni deo Mitrovice da kupi proizvode od Srba i obrnuto. Hajde da vidim RTK, KTV, 21, evo tu se, prozivam vas javno. Hajde uradite priču sutra o tome. Nemojte samo da radite priču kako je Srbin gađao Albanca, kako je Albanac izboo nožem Srbina i obrnuto i o takvim stvarima. Jedna stvar koja je sigurna, a za vladu pogubna je ta da je Severna Mitrovica jedini multietnički grad na Kosovu, jedini, šta god pričali dalje. U Južnoj Mitrovici živi samo pop sa petoro dece i čuva ga policija i niko više. U severno delu Mitrovici žive Srbi, Albanci, Bošnjaci, Granci, Romi, Turci, Aškalije i Egipćani“, rekao je Radaković.

Odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica Dušan Milunović je govoreći o radu i funkcionisanju opštine, rekao da je ova lokalna samouprava već preduzela određene korake kako bi profunkciosala u punom kapacitetu. Milunović je govorio o izazovima sa kojima bi opština  mogla da se suoči.  

„Nakon našeg imenovanja, osnivanja ovog saziva, mi smo preduzeli nekoliko koraka kao što su formiranje Komisije za manjinske zajednice, formiranje Komisije za politiku i finansije. Sada je u planu formiranje dve komisije koje nikada do sada nisu postojale, Komisija za politiku i bezbednost i za rodnu ravnopravnost koje će uskoro biti dostupne građanima i u koje ćemo uključiti ljude koji žele da menjaju nešto u našem gradu. Kao najveći izazov u ovom momentu ja vidim saradnju između skupštine kao zakonodavne vlasti i izvršne vlasti koju smo dobili sada i način na koji smo dobili“, rekao je Milunović.

Analitičar Fadilj Ljepaja smatra da će u bliskoj budućnosti uslediti novi izbori na severu Kosova.

„Mislim da će se u skorije vreme opet održati izbori, nadam se da će Srbi uvideti da rade za svoje građane i da ne ruše mostove, nego da se otvara komunikacija među ljudima“, kazao je Ljepaja.

Ljepaja je dodao i da je mišljenja da su građani taoci politike na severu i ocenio pozitivnim ulazak pojedinih Srba u lokalne institucije u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

„Zato kažem, dobra je stvar što su neki Srbi ipak ušli u institucije. Treba budžet da ide tim opštinama. Taj budžet će da se troši na potrebe građana tih opština. Mislim i da će se, naravno, u skorijoj budućnosti opet održati izbori. Nadam se da će Srbi uvideti da je u njihovom interesu da učestvuju, da rade za svoje građane i ne da ruše mostove nego da otvaraju mostove i da se otvara komunikacija među ljudima“, rekao je Ljepaja.

Debatu na temu „Opština Severna Mitrovica – izazovi i mogućnosti“ organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Unmika.


Komentari posetilaca