Dečija smotra folklora u Prizrenu: Čuvari kulture i tradicije
28/05/2022 19:13|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 291 |
|

RTV KIM, 28.05.2022. - U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena održana je dvadeset prva po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se preko sedam stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

Ova tradicionalna manifestacija okupila je igrače iz 16 kulturnoumetničkih društava sa Kosova i Metohije, a organizatori su Savez amatera KiM, Dom kulture „Gračanica“ i bratstvo manastira Arhangeli.

Organizator Đorđe Lakušić rekao je da na ovakav način, čuvamo srpsku tradiciju i kulturu.

„Svesni smo posla koji radimo, da na temeljima naših predaka dovodimo naše potomke. Da kroz jedan ovakav vid pevanja, igranja, podsećanja na naše vrednosti, deca na najdirektniji način to doživljavaju. I da vraćamo to sećanje, pamćenje. Zaista je ovo temelj državnosti Srbije. Nemanjići su ostavili  temelje za vek vekova i mi smo dužni da dolazimo gde su bili oni, jer to je država Srbija“, kazao je predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije.

Lakušić dodaje da je ovo dan koji će deca pamtiti, podsećajući "da moramo čuvati naše vrednosti i da stalno govorimo o njima".

„Tema je jasna, zadužbina cara Dušana. Deca igraju, pevaju i ovo je dan za pamćenje. Moramo stalno da obilazimo (manastire), jer to naše traje“, zaključio je on.

„Danas sam ovde iz ljubavi prema folkloru koji igram već sedam godina. Dosta toga mi znači ovo učestvovanje na manifestaciji u Svetim Arhangelima, a jedna od njih je čuvanje tradicije, rekla je Emilija Jančetović.

„Ovo mi je četvrti put da nastupam ovde u Prizrenu, ove godine izvodićemo igru „Đakovica“, koja je inače i moja omiljena igra. Svima bih toplo preporučio da se bave folklorom, prvenstveno zbog društva, a onda i zbog putovanja. Mi ove godine idemo i u Grčku, a tokom godine smo imali dosta turneja. Imali smo Božićni i Vasrkšnji koncert koji smo održavali u Lešku, Leposaviću i Sočanici. Najveći utisak je ove godine na mene ostavila ponoćna liturgija u Banjskoj na kojoj smo učestvovali“, kazao je Ognjen Đorović iz Leška.

 „Ovde nastupam drugi put, kako bi očuvali tradiciju i kulturu našeg naroda“, kratko je prokometarisala Teodora Danić.

Pored izvornog stvaralaštva, održane su i kreativne radionice u slikarstvu i poeziji.

„Ovo je sedma godina za redom kako u okviru manifestacije „Susret Vidovdanu“ pored kulturnoumetničkih društava imamo i likovnu koloniju i literalnu sekciju. Lepa je tema, a pre svega negovanje talenata dece“, navela je slikarka Maja Todić.

Ona je dodala da je tema za crtanje slobodna, ali da deca uglavnom biraju motive fresaka, ikona narodnih nošnji ili motive manastira.

„Biće nagrada, prve tri nagrade dobiće zahvalnice, a ostalo neka bude iznenađenje. Iz svakog KUD-a učestvovalo je po jedno talentovano dete i za slikarsku i za literalnu sekciju“, kazala je Todićeva.

 „Dolazak ovde mi znači puno, jer imam više inspiracije i ideja kada sam napolju. Učestvujem četvrti put“, rekla je Nikolina Pešić iz Raniluga koja je učestvovala na likovnoj koloniji.

„Došla sam sa drugarima da posetim Arhangele, i moja poruka je da treba što češće da obilazimo sveta mesta. Ovde sam prvi put, a volim da što više putujem i da provodim vreme sadržajno“, rekla je Milena Đukić iz Koretišta.

Ivan Stojković iz Doma kulture „Gračanica“ je istakao je da je ovo peti put za redom da se Dečija smotra folklora održava u porti manastira Arhangeli.

„Mislim da smo samim odabirom da ova dečija smotra ostane ovde i da se tradicionalno održava u budućem periodu ovde pravi pogodak. Ovo je idealno mesto pored Bistrice koje može da primi preko 700 dece koja učestvuju u kulturnoumetničkom programu zajedno sa svim svojim koreografima, roditeljima i prijateljima“, naveo je on.

Stojković je istakao je da je današnji dan za njega „pravi praznik“, te da oblačno vreme ne može pokvariti događaj.

„Posle dve godine kada smo pravili minijaturu pauzu, sada je ova dečija smotra folklora u pravom sjaju“, zaključio je on.

Na smotri su učestvovala deca iz Prilužja, Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića, Štrpca, Velike Hoče, Gotovuše, Goraždevca, Zvečana, Raniluga, Berivojca, Babinog mosta, Kosovske Kamenice, Koretišta i Kamenice, a događaj je podržan od strane kancelarije za Кosovo i Metohiju i Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

 

 


Komentari posetilaca