Delavi: Razočaravajuće što su srpske vlasti uticale na bojkot izbora na severu
25/04/2023 12:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 293 |
|

Glas Amerike, 25.04.2023. - „Razočaravajuće je to što su srpske vlasti uticale na kosovske Srbe da bojkotuju lokalne izbore na severu Kosova“, ocenio je za Glas Amerike bivši američki ambasador na Kosovu Greg Delavi.

Penzionisani američki diplomata analizirao je preliminarni ishod glasanja na koje je izašlo 3,5 odsto upisanih birača, odnosno 1.567 građana na severu Kosova.

“Najbolji način da zajednica kosovskih Srba poboljša svoj položaj je da izabere svoje predstavnike – koji su istinski predstavnici birača. I da njihovi izabrani predstavnici rade sa drugim poslanicima na projektima unapređenja svojih zajednica i zemlje u celini”, ukazao je nekadašnji američki diplomatski predstavnik na Kosovu.

Dan posle glasanja, predsednik Srbije je u oštrom tonu poručio da su izbori bili težak poraz kosovskog premijera Aljbina Kurtija i država Kvinte. Istakao je da je na severu Kosova pokazan, kako ga je označio, miran politički ustanak srpskog naroda – koji, prema njegovim rečima, neće da trpi nametnuta politička rešenja.

Greg Delavi upozorava da takva retorika predsednika Srbije može da osnaži tenzije na Kosovu i u Srbiji.

“To ne donosi nikakvu korist građanima tih zemalja. Tokom poslednjih pet godina Srbija je doživela znatno nazadovanje u pogledu demokratskog poretka prema kriterijumima organizacije Fridom haus, kao i u sferi korupcije – prema izveštajima Transperensi internešenela. Umesto da pravi probleme sa Kosovom, Vučić bi trebalo da se koncentriše na unapređenje demokratije i vladavine prava u svojoj zemlji kako bi ispunio želju svojih građana da se više integrišu sa ostatkom Evrope”, navodi ambasador Delavi.

Inače, Srbija i Kosovo bi 2. maja u Briselu trebalo da nastave pregovore o normalizaciji odnosa koje vode posredstvom Evropske unije. To se događa u okolnostima intenziviranih diplomatskih aktivnosti zapadnih partnera, prevashodno Evropske unije i Sjedinjenih Država, koji nastoje da dve strane što pre okončaju višedecenijski spor.

Ti napori rezultirali su postizanjem Ohridskog sporazuma – kojim su se kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

 

 


Komentari posetilaca