Derikravić i Voca: Poreska administracija Kosova nezakonito napatila porez
26/12/2023 16:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 655 |
|

Medija centar Čaglavica, 26.12.2023. - Poreska administracija Kosova naplatila je porodici Derikravić iz Zvečana, koja se svoju fimu Lika d.o.o. prodala kompaniji MTS nezakonito porez u iznosu od 313.000 evra, saopštili su na konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici Žarko Derikravić i njegov zastupnik Haljilj Voca.

Bivši vlasnik ove kompanije Žarko Derikravić tvrdi da je ovo “jedinstven slučaj na Kosovu” da se PDV naplaćuje na kupovinu ili prodaju akcija. Dok knjigovođa i zastupnik porodice Derikravić Haljilj Voca ističe da je ovim postupkom PAK učinila krivično delo.

Žarko Derikravić iz Zvečana prodao je svoju kompaniju Lika d.o.o. koja se bavila  pružanjem televizijskih kablovskih usluga kompaniji MTS-a za 1.200.000 evra. Potpisivanjem ugovora o prenosu udela od 100% sa firmom MTS d.o.o. 10.12.2019. godine firma Lika d.o.o. prestala je sa radom. Međutim dve godine kasnije, tačnije 06.04.2022. godine je, kako tvrdi Derikravić Poreska administracija Kosova “bez ikakvih pismenog ili bilo kakvog drugog obaveštenja povukla novac sa žiro računa, obračunala PDV i plus kapitalnu dobit”, čime je kako kaže “prekšen zakon, ali i načinjena nepravda jer naplata PDV-a na kupovinu ili prodaju akcija nije u skladu sa zakonom. 

„Ja sam jedinstveni slučaj kome je uračunat PDV na firmu Lika d.o.o. dok druge firme kao što su VGN, Impuls, Herc i ostali kablovski distributeri nisu platili PDV već kapitalnu dobit od 10%. Ovim putem pitam ko je proglasio i ko je imao pravo na to da sam ja rizičan i da izbegavam plaćanje kapitalne dobiti iako sam platio sav porez za šest godina rada moje firme? Novčana sredstva bila su na računu i nisam izbegavao plaćanje kapitalne dobiti od 10%“, kaže je Derikravić.

Knjigovođa i zastupnik porodice Derikravić Haljilj Voca ističe da je Poreska administracija Kosova ovim postupkom učinila krivično delo.

„Prodaja udela ne može da se tereti sa PDV-om, može da se računa kapitalna dobit, ali ni pod kojim slučejem ne može da se računa PDV, jer PDV se odnosi isključivo na nabavku i robu. Udela ili akcije nisu roba to je imovina, a mi u zakonu i u ekonomiji imamo tri vrste imovine – pokretna, nepokreta i vrednosne papire. Znači to su imovine. Akcija ili udeo je imovina – registrovani kapital, tako da ne spada u robu ili nabavku. To je sasvim suprotno jer je imovina, registrovani kapital je imovina. Nigde u svetu, ama baš nigde ne terete se sa PDV-om”, objašnjava Voca.  

Voca dodaje da se u potrazi za pravdom obraćao svim mogućim relevantnim institucijama Kosova, ali bezuspešno. Dodaje da je sledeći korak, a ujedno i poslednji  da se obrati predstavnicima međunarodnih institucija na Kosovu.

„Više nema smisla. Ja stojim na usluzi i tu sam ne bežim. Sva pisma kojima sam se obraćao, bezbroj njih i tužilaštvu, privrednom kriminalu, poreskoj službi, kabinetu Aljbina Kurtija, ministrima do sad nisu dali neke rezultate. Prema tome ja ne vidim više razloga da im se obraćam”.

Voca tvrdi da je zbog zastupanja porodice Derikravić i ovog slučaja već snosi “određene posledice”, ali da ih očekuje i u narednom periodu.

„Poreska služba je došla i  otvorila kontrolu, odnosno dve kontrole u istom danu. Oni će me sada kontrolisati “do koske”, što bi se reklo. Pokušaće da me ućutkaju, vršiće pritisak. U međuvremenu gospodin Murtezaj generalni direktor poreske službe već je podneo krivičnu prijavu u tužilaštvu u Mitrovici protiv mene zbog  klevete. Pretrisaće me do kraja – u svim firmama, pogotovo na severu gde ja radim. Ja očekujem i javni pritisak koji će na meni da se vrši, ali ja zbog toga nisam uznemiren“, rekao je Voca.

Knjigovođa Haljilj Voca, tvrdi i da su se od 2017. godine na severu Kosova prema poreskim obveznicima iz srpske zajednice sprovodile “neprihvatljive stvari”.

„Reč je o kaznama, veoma visokim kaznama, tamo je dug poreskih obveznika mnogo veći od Prištine, koja ima obrt od milijardu. Na severu su vršene radnje, kao što imamo slučaj porodice Derikravić gde se zakon ne uzima u obzir, gde se poreski obveznici koji su registrovani u poreskom sistemu Republike Kosovo kažnavaju, slobodno mogu reći bez izuzetka. Oni koji nisu registrovani, koji nisu prijavljeni, oni su prošli bez ikakvih problema i poteškoća“, rekao je Voca.

Tvrdi da je na severu Kosova “napravljeno stanje” po principu “pustimo ljude da naprave greške da bismo ih kaznili.

„Krajnji cilj kosovske službe regionalne kancelarije je bilo da ti ljudi budu kažnjeni. Nije bilo edukacije, nije bilo informisanja, nije bilo nekog rada sa poreskim obveznicima i firmama da se informišu, da se radi na nekom boljem nivou. Jednostavno su pustili ljude da greše pa i da ih kazne. Dug poreskih obaveznika na severu mislim da iznosi više od 35 miliona evra“, rekao je Voca. 

Konferencija „Nezakonita naplata poreza porodici Derikravić iz Zvečana koja je MTS-u prodala kompaniju Lika d.o.o. (kablovski operater), koja se bavi pružanjem televizijskih kablovskih usluga“, održana je u Medija centru u Čaglavici.


Komentari posetilaca