Deveti put postavljena spomen ploča novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću
02/05/2022 17:09|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 308 |
|

Medija centar Čaglavica, 02.05.2022. - Udruženje novinara Srbije  sa svojim ogrankom na Kosovu po deveti  put je postavilo ploču nestalim novinarima Radio Prištine Đuru Slavuju i Ranku Pereniću na mestu gde su poslednji put viđeni 21. avgusta 1998. godine, u blizini Orahovca.

Članovi Udruženja novinara Srbije od 2012. godine postavljaju ploču na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih“.  

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević kazao je da  nema spomen obeležja niti spomenika u regionu koji je više puta rušen i obnavljan od spomenika novinarima na Kosovu.

“Dokle god bude profesije na Kosovo i Metohiji i u Srbiji mi ćemo obnavljati spomen obeležje sa istom rećenicom – tražimo ih. Ta rečenica tražimo ih je suština sve onoga što se nama dešava – tražimo izgubljenu slobodu, tražimo otete kolege, tražimo nestale kolege, tražimo  da se pronađu zločinci koji su ubili naše kolege”, kazao je Živojin Rakočević.

U ime porodica Perenić i Slavuj novinarima se obratila supruga Ranka Perenića Snežana koja je rekla da je danas posle toliko vremena teško govoriti, ali da ipak očekuje pravdu.

“Hoću da se zahvalim svima, što dolazite i istrajavate i što pokušavamo i ja i vi zajedno da otkrijemo istinu. Danas sam jako tužna, razočarana i ne mogu da verujem da nekom smeta ploča koja jednostavno ne remeti nikog” rekla je Snežana Perenić.

Kolege novinari koji su prisustvovali današnjem događaju poručli su da nikada neće odustati od zahteva da se oni koji su počinili ovaj zločin pronađu i privedu pravdi.

“Na žalost u ovom društvu postoji zavera ćutanja, ja evo molim i apelujem sa ovog mesta da svi ti časni ljudi koji nešto znaju zbog svoje savesti a i zbog porodica koje iščekuju i koje su u agoniji već 23 godine progovore jer i Slavuj i Perenić su bili samo novinari sa diktafonom, olovkom i novinarskom beležnicom”, rekla je Rada Komazec direktorka Lista Jedinstvo.

“Istraživanje otmice, nestanaka i ubistva naših kolega jedno civilizacijsko pitanje i to je civilizacijsko pitanje za sve one koji se bave vladavinom prava i koji su tu moć na ovim prostorima imali, s obzirom da mi evo 23 godine posle ne znamo gde su naše kolege, šta se sa njima dogodilo po meni govori da nešto stvarno nije u redu. Mi ćemo svakako verujem i svi vi zajedno i Udruženje novinara Srbije nastaviti da podseća na ovaj datum ali bi bilo dobro kada bi mogli i češće  da ih podsećamo da su ipak neki tamo u obavezi da istraže ove zločine i da su za to plaćeni”, kazala je novinarka Jelena Petković.

Okupljeni novinari su nakon postavljanja spomenika istakli transparent na kojem je na srpskom i albanaskom jeziku pisalo „Vratite nam naše kolege“.

Spomen obeležje Slavuju i pereniću do sada je rušeno osam puta. Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jeadnput prošla počinioca. Osumnjičeni Šaban Beriša, priznao je da je 30. januara 2019. godine bagerom iščupao ploču otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, stoji u izveštaju policije u Đakovici u koji je UNS imao uvid. U izveštaju je navedeno i da je delo bilo „etnički motivisano“. On je za rušenje ploče uslovno kažnjen sa tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne.

Pored Slavuja i Perenića nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovo.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ – otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Ćićavica.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac – nestao 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova – nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Momir Stokuća, fotoreporter – ubijen je 21. septembra 1999. godine, u porodičnoj kući u centru Prištine.

Milo Buljević, medijski radnik – otet je 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista Bota Sot – Bekim Kastrati, ubijen 2001. godine, kao i Bardilj Ajeti ubijen 2005. godine.

 

 


Komentari posetilaca