Diskriminacija na konkursu za novinarske nagrade
29/10/2021 15:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 300 |
|

RTV KIM, 29.10.2021. - Asocijacija novinara Kosova i UNKT raspisali su nedavno konkurs za nagrade za najbolju novinarsku priču o siromaštvu. Ovo priznanje se dodeljuje već 16 godina, a ove godine je uveden novi uslov – kandidati moraju biti članovi Asocijacije novinara Kosova. Novinari Darko Dimitrijević i Zorica Vorgučić smatraju da je nametanje ovog uslova diskriminacija novinara, posebno onih iz srpskih redakcija.

U poslednjem konkursu za „Najbolju novinarsku priču o siromaštvu“ koju su raspisali Asocijacija novinara Kosova i tim Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNKT) jedan od kriterijuma je i članstvo u pomenutom novinarskom udruženju.

Novinarka i urednica RTV Kim Zorica Vorgučić kaže da joj je nakon što je poslala popunjeni obrazac za prijavu na konkurs, stigao odgovor iz Asocijacije novinara Kosova.

„Iz Asocijacije novinara Kosova su mi se zahvalili na poslatoj prijavi ali su naglasili da moram da popunim još jednu aplikaciju koja podrazumeva članstvo u Asocijaciji novinara Kosova. Naveli su da je upravo članstvo u ovom novinarskom udruženju, u kojem su članovi uglavnom novinari albanskih redakcija, kriterijum za učešće na konkursu za novinarsku nagradu“.

Članstvo u novinarskim udruženjima, bilo albanskom ili srpskom, do sada nije bio uslov ni na jednom konkursu za novinarske nagrade, pa ni ovom koji podržava UNKT.

Vorgučićeva kaže da je iznenađena ovakvim postavljanjem uslova. „Zaista sam se našla u čudu, posebno zbog činjenice da do sada to nije bio uslov. Smatram da je ovakav zahtev Asocijacije novinara Kosova i UNKT pogrešan i diskriminatorski, posebno prema novinarima srpskih redakcija jer, koliko znam, nijedan nije član pomenutog udruženja“.

Sličnog je mišljenja i glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević koji je prošle godine bio član žirija za dodelu nagrade za najbolju priču o siromaštvu.

„Kao neko ko je prošle godine bio član žirija za dodelu novinarskih nagrada mogu da kažem da je taj konkurs postavljen na potpuno diskriminatorski način i najgore od svega je što takvu ideju podržava UNKT. Nije Asocijacija novinara Kosova jedino novinarsko udruženje na Kosovu i nisu svi novinari članovi te orgnaizacije, bilo da dolaze iz albanske ili srpske zajednice“, podseća urednik Radija Goraždevac i naglašava da prošle godine ovo nije bio uslov.

Dimitrijević takođe zamera i to što mu, kako tvrdi, kao članu žirija bilo omogućeno da ocenjuje samo radove novinara srpskih redakcija, a da za priče albanskih kolega nije imao pravo glasa.

„Nije bilo nikakvih uslova po pitanju članstva u bilo kojoj novinarskoj organizaciji. Međutim, imao sam utisak da nemam pravo da se mešam u ocenjivanje priča koje su pobedile u albanskoj zajednici. Osim što sam bio u manjini kada su bile u pitanju srpske priče, takođe nisam imao priliku da ocenjujem albanske priče“, kaže Dimitrijević.

Ističe da su „najbolje priče“ birane prema onome što na Kosovu promovišu organizacije Ujedinjenih nacija. „To je ključni problem u toj priči, a ovo sa članstvom je jedan od poslednjih presedana kada je u pitanju ova nagrada“.

Na pitanje RTV Kim: „Od kada je i zbog čega jedan od kriterijuma za prijavu na konkursu za najbolju novinarsku priču o siromaštvu, članstvo Asocijaciji novinara Kosova?“, iz ovog udruženja još uvek nije stigao odgovor.


Komentari posetilaca