Diskriminacija srpskih medija ili greška protokala?
06/02/2020 11:06|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1171 |
|

Čaglavica, 06.02.2020. - Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani organizovala je sinoć prijem za predstavnike medija akreditovanih u kosovskom parlamentu. Međutim kako NEW-PRESS saznaje  iz razgovora sa desetak srpskih predstavnika medija koji su akreditovani za praćenje događaja u Skupštini Kosova, poziv za prijem dobile su samo dve novinarke srpskih medija i to na albanskom jeziku.

Inače,  pozive i obaveštenja iz Skupštine Kosova srpski mediji, na srpskom jeziku dobijaju od službenika za informisanje u Skupštini Kosova Đeljalja Ilijaza. U obaveštenju o agendi  Vjose Osmani za 05.02.2020. godine, koje je Ilijaz juče poslao srpskim medijima,  nije naveden prijem za predstavnike medija.

 

Od srpskih novinara prijemu koji je organizovala predsednica Skupštine Kosova prisustvovao je samo Siniša Kostić novinar RTK 2. 

 

Kostić je na svom Fejsbuk profilu uz fotografiju sa predsednicom kosovskog parlamenta napisao da je Vjosi  Osmani “ukazao na problem prevoda, sa kojim se suočavaju novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku i da se nada rešenju problema”.

 

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić izjavio je za NEW-PRESS da se nada da je u pitanju tehnička greška

“Nadam se da gospođa  Osmani nije neko  ko bi svoj patriotizam pokazivao time što će da ignoriše i diskriminiše srpske novinare. Međutim u svakom slučaju ovo jeste propust, ali vreme će svakako pokazati da li je u pitanju tehnički problem ili nešto drugo”, rekao ne Ničić.

 

New-Press za sada nije uspeo da stupi u kontakt sa Đeljaljom Ilijazom službenikom za informisanje u kosovskom parlamentu.

 


Komentari posetilaca