ĐAKOVICA, ZABRANJENI GRAD
28/10/2014 16:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1077 |
|

Novi napad na imovinu Srba, dogodio se u Đakovici, u kojoj je povratnicima zabranjeno da i o przanicima dolaze. U ponedeljak po podne, na svetu Petku, u Srpskoj ulici u samom centru grada, srušeno je pet kuća porodice Stefić. Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih kaže da je reč o “jasnom pokušaju zastrašivanja i uništenja srpskog ognjišta, a sve sa namerom brisanja srpskih korena u Đakovici”.

- Javno pitamo ambasadore i predstavnike međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija, kao i verske poglavare u Prištini i Beogradu da li se bagerima gradi budućnost Kosova i Metohije. Do 1999. godine oko 12,000 Srba je živelo na području ove opštine, a trenutno u gradu u okviru crkve Uspenja presvete Bogorodice i to uz zaštitu policije, žive četiri monahinje. Albanci nam sve to vreme, petnaest godina, sitematski uništavaju imovinu, ruše groblja i kuće, uzurpiraju naša imanja, ali nam je sve to dalo snage, jačine i upornosti da se kolektivno vratimo, ističe Stanojević.

Rušećenje srpskih kuća prijaviće Euleksu, a najavljuju i krivičnu prijavu protiv predsednice opštine Đakovica - Mimoze Kusari. Takođe, od međunarodnih institucija u Prištini tražiće da se porušene kuće obnove i vrate u prvobitno stanje.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova kaže da je zabrinjavajući nedostatak zaštite lokalne vlasti da spreče da dođe do rušenja tih kuća.

- Taj sam čin je više nego loša poruka, i dokaz da je Đakovica zabranjeni grad I za dolazak I za povratak Srba, kaže on.

Rušenje kuća porodice Stefić koja se nalaze kraj crkve u centru sela, dogodilo se samo nekoliko dana nakon što je oko 400 srpskih porodica iz Đakovice zatražilo da se vrati na svoja ognjišta.

O tome su obavestili UNHCR, koji im je odgovorio da će im obezbediti šatore i suve obroke.

- To je smatramo, vrlo cinično i neprimereno. Jer mi želimo da se vartimo svojim kućama, a ne da idemo pod šatore, ističu Đakovčani.

Đakovčani su uputili pismo i američkoj ambasadorki u Prištini

Trejsi En Džejkobson od koje su zatražili pomoć da ostvare osnovna ljudskih prava.

- SAD propagiraju demokratiju u svetu koja je i osnovno načelo u njihovom Ustavu, pa smo pitali gospođu Džejkobson da li ista načela važe i za raseljene Đakovčane ali i sve ostale Srbe sa Kosmeta. Želimo da se i nama kao i svuda u dmeokratskom svetu obezbedi pravo na život i svoju imovinu, ističe Stanojević.

Izvor: New Press


Komentari posetilaca