Đorđe i Nebojša Jevtić nagrađeni za monografiju o Sušici
22/09/2016 11:12|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2645 |
|

Gračanica, 22.09.2016. - Istaknuti novinar i publicista Đorđe Jevtić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić iz Sušice nedaleko od Gračanice dobitnici su nagrade za monografiju sela na konkursu za najbolja književna ostvarenja na selu i o selu u Republici Srbiji za 2016. godinu. Konkurs je raspisan u okviru Prvog festiivala „Moje selo u pričama i pesmama“ u selu Kusadak opština Smederevska Palanka.

Đorđe i Nebojša Jevtić su nagradu poneli za rukopis knjige „Sušički vekovi opstanka“ u kojoj obrađuju detaljno hroniku sela Sušica i njene crkve Svetog Dimitrija.

Nagradu su dobili i Damnjan i Milorad Denić iz sela Mužičane na Kosovu za monografiju sela „Sunce se otkačilo i palo s neba“.

Odluku o nagradama doneo je žiri festivala u sastavu: akademik Milovan Danojlić, književnik, prof. dr Radenko Krulj i novinar i knjiženik Dragutin Paunić.

Na prvi konkurs za najbolja spisateljska ostvarenja na selu i o selu u Republici Srbiji za 2016. godinu, čiji je organizator Društvo za narodno prosvećivanje  „Svetionik“ iz Kragujevca, pristiglo je oko 200 radova 130 autora iz svih oblasti stvralštva: poema, zbirki pesama, priča ili novela, monografija sela, studija o selu,  časopisa i veb sajtova čiji su izdavači na selu, kao i pesama i proznih sastava učenika osnovnih škola sa seoskog područja.

Nagrade su dodeljene za najuspelije radove u svakoj od tih oblasti.

Žiri je za najuspešniji od svih prispelih autorskih radova proglasio roman „Kao što to samo sudbina zna“ Svetlane Cece Ristić iz sela Boleč kod Grocke.


Komentari posetilaca