Đorđe Jevtić: Istinito, objektivno i hrabro - isplatilo se
21/12/2021 18:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 276 |
|

RTV KIM, Beta, 21.12.2021. - Đorđe Jevtić, novinar koji je nagrađen za životno delo od strane Udruženja novinara Srbije (UNS), kaže da je srećan i da se "napokon sve isplatilo".

Pedesetogodišnji rad Đorđa Jevtića, nekadašnjeg dopisnika, a potom i šefa dopisništva Tanjuga sa Kosova, nagrađen je na 140. godišnjicu od osnivanja UNS-a.

"Zaista sam zahvalan UNS-u i žiriju koji su ocenili moj gotovo pedesetogodišnji rad. Napokon se sve to isplatilo. Ta naša profesija, za koju Miroslav Radoičić kaže da je profesija slasti i gorčine, napokon ovoga trenutka ima tu vrstu slasti. Mnogo gorčine je bilo, mnogo je napora bilo svih ovih prethodnih decenija, pogotovo u onom vremenu kada sam počinjao i radio za Tanjug. Zaista je veliko zadovoljstvo i velika satisfakcija, srećan sam zbog toga", kaže Jevtić u izjavi za RTV Kim.

Ova nagrada dolazi samo nekoliko dana nakon promocije najnovije Jevtićeve knjige.

"Ja sam satisfakciju doživeo i kao stvaralac. Izašla je knjiga, to je jedna od mojih osam knjiga, koliko sam ukupno napisao. Ovoga puta je to prikaz eseja "Svedočenja i tumačenja" za koji sam imao divnu promociju. Nekako se poklopilo da su jedna i druga nagrada došle jedna za drugom i puno mi je srce", dodao je on.

Jevtić poručuje kolegama koji izveštavaju sa Kosova da budu profesionalni i hrabri.

"Suština moje poruke je da treba biti iskren: prema sebi i prema profesiji, kao i prema svemu onome što nas okružuje. Ne treba preterivati, ne treba izmišljati, nego istinito, objektivno, i naravno, pravovremeno izveštavati. To je bila suština u agencijskom izveštavanju. Treba biti efikasan, ali treba voditi računa da svojim pisanjem ne povredite bilo koga drugog. Treba biti pomalo i hrabar, a da bi bio hrabar, čovek mora da ima određeno novinarsko obrazovanje. Ono se stiče ne samo radom, nego i čitanjem, saznavanjem, praćenjem događaja, da se punim životom živi taj posao, jer novinarstvo zahteva svakodnevno, danonoćno angažovanje, zaključio je Jevtić.

Pored Đorđa Jevtića, nagradu za životno delo na današnjoj svečanosti organizovanoj povodom dana UNS-a i 140 godina postojanja i rada drugog najstarijeg novinarskog udruženja u Evropi, dobila je i novinarka Anđelka Mali.

 


Komentari posetilaca