Đukić: Neće biti sankcija Srbiji, Zapadu je Vučić potreban zbog Kosova
09/10/2023 14:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 126 |
|

Kim, Beta, 09.10.2023. - Bivši diplomata Srećko Đukić smatra da Evropska unija (EU) neće uvesti sankcije protiv Srbije jer je, kako je rekao, predsednik Aleksandar Vučić potreban Zapadu zbog Kosova.

Đukić je agenciji Beta kazao da EU i SAD očekuju od Vučića da ispuni sve obaveze iz prihvaćenog Ohridskog sporazuma.

„Svi znaju šta se desilo u Banjskoj, ali u ovom trenutku Zapadu je važnije da se predsednik Srbije vrati na agendu Ohridskog sporazuma, nego da se sprovede detaljna istraga o nedavnom tragičnom događaju na severu Kosova i utvrdi odgovornost za sve koji su učestvovali i organizovali taj sukob“, ocenio je Đukić.

Prema njegovim rečima, prioritet Zapada je da se prevaziđe kriza nastala nakon događaja u Banjskoj.

„Moguće je da protiv Srbije budu donesene neke mere, ali svakako neće biti žestoke. Zapad hoće da s Vučićem završi Kosovo. EU bi mogla da donese odluku o zaustavljanju evrointegracija Srbije, ali taj proces je već dve tri godine zaustavljen jer nijedan klaster nije otvoren. Problem bi bio ako bi EU odlučila da Srbiji stopira sredstva iz evrofondova“, kazao je on.

Đukić ističe da se od predsednika Srbije očekuje da u narednim mesecima prizna sva kosovska dokumenta i prihvati otvaranje diplomatskih predstavništava Srbije i Kosova u Prištini i Beogradu.

„Takođe, od Vučića se očekuje da ne blokira ulazak Kosova u međunarodne organizacije, uključujući i Ujedinjene nacije. Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova, ali će morati da prizna postojeće stanje“, kazao je Đukić.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da je za Srbiju pripremljen paket mera kao „odgovor na teroristički napad 24. septembra u Banjskoj“.

„Ne bih ih nazvala sankcijama, jer ih mora odobriti Savet, ali govorimo o političkim i finansijskim merama, koje će naravno naneti štetu Vladi Srbije“, rekla je Fon Kramon za albanski Juronjuz.

Ona je poručila da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da sarađuje i obezbedi odgovarajuću istragu o događaju u Banjskoj.


Komentari posetilaca