Do novih izbora na severu ipak preko peticije za smenu gradonačelnika?
06/12/2023 13:50|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 71 |
|

KoSSev, 06.12.2023. - U sve četiri opštine na severu, juče ujutru su grupe građana istovremeno pokušale da predaju zahtev za razrešenje albanskih gradonačelnika, što je prvi korak ka pokretanju peticije kojom se isti mogu smeniti.

To je drugi konkretno vidljiv znak ka mogućem povratku Srba u kosovske institucije koje su napustili pre više od godinu dana, od kada ih je 12. oktobra predsednik Srbije „zamolio“ da to učine što je pre moguće, a narednog dana Srpska lista potvrdila spremnost.

Iako je do novih izbora na severu tehnički lakše doći preko ostavki nelegitimnih gradonačelnika, kosovski premijer i gradonačelnici ostali su pri stavu da oni to neće da učine.

Zahtevi u opštinama nisu primljeni

Tokom jučerašnjeg dana u medijima na srpskom je kao glavna vest plasirano to da zahtevi ovih građana za razrešenje albanskih gradonačelnika na severu, ni u jednoj opštini nisu prihvaćeni. I dok srpska strana naglašava da se radi o još jednoj potvrdi „terora nad Srbima“, kosovski zvaničnici se pozivaju na procedure sa nejasnim odgovorima da li su one u ovom slučaju i bile ispoštovane.

U Severnoj Mitrovici juče ujutru, uz vidljivo prisustvo samo dve kamere – TV Mosta i Kosovo onlajna, Sanja Lazarević-Krtinić i Milan Milosavljević požalili su se da im zahtev nije prihvaćen. Tvrde da su ispoštovali sve potrebne zakonske procedure, da se krši ne samo administrativno uputstvo koje je propisala Vlada Kosova, nego i legitimitet građana koji su došli da predaju inicijativu, da su gradonačelnici nelegitimni i da se nad Srbima sprovodi teror, te da ne žele više ćute.

„Ovo je najbrutalnije kršenje ljudskih prava koje smo danas mogli da vidimo ovde u Kosovskoj Mitrovici, zapravo u zgradi opštine Severna Mitrovica. Naime, mi jedan običan zahtev nismo mogli da predamo na portirnici ove zgrade, kao predstavnici običnih građana Srba na severu. Tako da predavanje jednog običnog zahteva za opoziv gradonačelnika Severne Mitrovice nije uspeo da dođe do kancelarije i u startu je bio eliminisan. Ovo je samo pokazatelj koliko su ugrožena ljudska prava Srbima na tlu Evrope“, rekao je Milan Milosavljević za Kosovo onlajn i TV Most juče ujutru ispred zgrade kosovske opštine Severna Mitrovica.

Oni su takođe posvedočili da je grupu Zvečanaca u selu Lipa u istoj opštini, odakle Iljir Peci vrši funkciju gradonačelnika, legitimisala policija, te da ni oni nisu uspeli da predaju isti zahtev.

U međuvremenu, pravnik Veselin Radović je za Kosovo onlajn potvrdio da ni on nije u Leposaviću uspeo da preda zahtev, iako je otišao u opštinu da to učini.

Koha je sinoć javila da im je Iljir Peci potvrdio da je on, u odsustvu predsedavajućeg Skupštine opštine, već sam prihvatio inicijativu.

Dalibor Galjak iz Zubinog Potoka je za Kosovo onlajn izjavio da, kada je sa grupom sunarodnika otišao u susednu Čabru da učini isto, odakle Izmir Zećiri obavlja funkciju gradonačelnika, rečeno im je prvo da ne postoji pisarnica, a potom da im je preneta navodna poruka gradonačelnika da mu „peticija nije u interesu“.

Suprotno ovoj izjavi, Zećiri je potom za Kohu kazao da je trojici potpisnika „preporučeno da zahtev prođe kroz skupštinsku proceduru, a prema Administrativnom uputstvu“, te da on „ne zna“ da li su potpisnici stupili u kontakt sa predsednikom ove skupštine.

Međutim, Koha je sinoć javila da im je Zećiri kazao da on „inicijativu nije shvatio ozbiljno“.

Zahtevi stigli i CIK-u

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi potvrdio je u toku dana za više medija u Prištini da je Centralna izborna komisija putem imejla dobila četiri zahteva za smenu gradonačelnika, od kojih je u tri priložen i već popunjen obrazac, koji je inače predviđen Administrativnim uputstvom za građansku inicijativu za smenu gradonačelnika.

Kazao je da će se zahtevi procesuirati, te da će CIK obavestiti javnost.

Ministar preko medija upoznat o prikupljanju potpisa za peticiju

Ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići se ubrzo oglasio preko Fejsbuka. Tvrdi da je za ceo slučaj saznao iz medija i da je upoznat s tim da grupa građana već „prikuplja potpise“. Potvrdio je da Ministarstvo do tog trenutka nije bilo obavešteno o inicijativi sa severa, odnosno da to nisu učinili ni predsedavajući skupština opština, kao ni sami formalni inicijatori.

On je izneo siže Administrativnog uputstva, uz naglasak na to da svaki građanin ili grupa građana sa pravom glasa u dotičnoj opštini ima pravo da pokrene inicijativu za smenu predsednika opštine, te da zahtev za uklanjanje mora da potpiše najmanje 20% birača sa pravom glasa i mora da sadrži sve elemente i podatke prema ovom Administrativnom uputstvu.

Reakcije: Od terora i pada na ispitu do 1.000 dinara

Usledile su reakcije.

Odbijanje zahteva za smenu gradonačelnika na Severu nastavak je terora nad Srbima, poručio je vd direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.

Za njim se oglasila Partija kosovskih Srba:

„Danas su Vlada Kosova i međunarodna zajednica, pre svega zemlje Kvinte, pali na ispitu. I pored volje Srba da ispune jedan od zahteva EU za deeskalaciju situacije i stvaranje uslova za nove regularne izbore na severu, stvari se neće ubrzo promeniti. Jasno je i mentorima Aljbina Kurtija da u Prištini ne postoji politička volja za rešavanjem krize na severu“.

„Dan za nama na severu Kosova“, sumirala je programska menadžerka NVO „Nova društvena inicijativa“ Milica Andrić-Rakić na Tviteru.

„Ogoljen totalni kolaps opštinskih usluga u kosovskom sistemu, ogoljen strah lokalnih institucija od građana, ministar razotkrio da ne čita uputstva koja je sam potpisao“, poručila je ona.

U drugačijem tonu, na dan za nama osvrnuo se lider GI „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević.

„Interesantno je to kako će novoupošljenici u institucijama R. Srbije uspeti da sakupe skoro 10.000 potpisa za smenu gradonačelnika na severu. Sada su u ime Srpske liste otišli da traže zahtev za predavanje peticije i to im je vatreno krštenje — a sada neka se naviknu da za 1.000 dinara aplaudiraju“, poručio je.

Među građanima koji su danas bili vidljivi uz tročlanu grupu formalnih inicijatora za pokretanje peticije, bili su bivši formalno zaposleni radnici kosovskih opštinskih administracija, pre nego su podneli ostavke prošle godine. Nakon napuštanja kosovskih institucija, uhlebljenje su pronašli na budžetu Republike Srbije.

Konačno, univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiju smatra da je odbijanje protokolisanja zahteva za smenu albanskih gradonačelnika na severu „verovatno posledica neznanja“.

„Verovatno su oni bili iznenađeni predajom potpisa, jer nisu očekivali, nije bilo nagoveštaja da će se skupiti potpisi, pa nisu znali kako da se ophode u toj situaciji. Zbog toga što je to osetljivo političko pitanje i oni koji ne znaju baš svoje kompetencije i rade na svojim radnim mestima koji im zapravo ne pripadaju, uvek moraju sa nekim da se konsultuju da bi dali adekvatan odgovor“, kazao je on za Kosovo onlajn.

O jučerašnjem odlasku grupa građana u opštine da podnesu zahteve o smeni gradonačelnika, većina medija nije bili obaveštena, uključujući i naš portal.

Ugljanin: Očekujem pokretače inicijative od sutra u 8h u skupštinskoj sali

O tome šta se dešavalo u opštini Severna Mitrovica, razgovarali smo u dva navrata – juče ujutru i sinoć sa predsedavajućim skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžadom Ugljaninom.

Ugljanin potvrđuje da je nekoliko građana probalo da podnese zahtev, da zahtev opština nije protokolisala, zvanično ne navodeći razlog. Naglasio je, takođe, da on taj zahtev – niti je primio, s obzirom na to da on ovu grupu građana nije video, niti je u zahtevu bilo navedeno da se isti njemu upućuje, a za šta tvrdi da je bilo nužno.

„Inicijalna grupa, pre nego što započne da prikuplja potpise, u prilog zahtevu, mora obavestiti predsedavajućeg skupštine opštine i može obavestiti CIK“, citirao je Ugljanin deo iz Administrativnog uputstva.

„Zahtev meni nije upućen. Niti sam ja imao razgovor s njima s obzirom na administrativno uputstvo, na koje se referišem. Dužni su da o bilo kakvoj inicijativi, ili pokretanju inicijative za peticiju, upoznaju predsedavajućeg i da zahtev predaju, odnosno upute predsedavajućem. Oni to nisu uradili. To je njihova greška“, navodi u izjavi za KoSSev.

Ugljanin nam je potvrdio da on nije bio u opštinskoj zgradi kada je grupa građana došla juče ujutru, a da ga je o tome obavestila zamenica Katarina Ađančić.

„Skupili su se, došli su – kazala mi je zamenica. Kada sam došao, njih nije bilo. Pitao sam portire, šta se dogodilo, oni su mi pokazali na telefonu zahtev. Kazao sam im da je njihova dužnost bila da prihvate svaki zahtev. Da li je u pitanju običan građanin, ili inicijativa, dužnost je da se isti protokoliše pri administraciji. Međutim, kada sam video da u zahtevu se nisu obratili meni, očekivo sam (ih) danas“.

Na pitanje zašto zahtev nije bio zaveden, bez obzira na to što on nije bio naslovljen na predsedavajućeg, Ugljanin nije mogao da zvanično potvrdi razlog za ovaj propust opštinske administracije.

Šta je pisalo u zahtevu koji nije protokolisan i ko su potpisnici, Ugljanin je saznao na osnovu fotografije koju mu je pokazao portir:

„U zahtevu o tome da (parafraziram) vlada veliko nezadovoljstvo radom u okviru opštine – gradonačelnika koji preduzima jednostrane poteze, te da traže njegovu smenu, uz spominjanje peticije, bila su tri potpisnika: Sanja Lazarević, Milan Milosavljević i Nikola Lazić“.

Iako u samom formularu zahteva nije predviđena rubrika na koga se zahtev i naslovljava, Ugljanin je insistirao na pisanom pravilu uputstva.

Kako kaže, tim pre što nije došlo do susreta između njega i podnosilaca.

Tvrdi da čak i da je zahtev – koji nije bio naslovljen na njega kao predsedavajućeg – bio protokolisan kao takav, on bi imao pravo da na njega i tada ne reaguje, ali da on to ne bi učinio.

„Protokolisao bih zahtev, kako bi se proces pokrenuo“, kaže Ugljanin.

Istovremeno je naglasio i to da bi situacija danas bila potpuno drugačija da su građani zahtev uputili njemu – bilo kroz upućivanje ili uručivanje.

Tvrdi da njega u tom slučaju niko i ništa ne bi moglo da spreči da postupi prema Administrativnom uputstvu i nastavi dalju proceduru kojom se zapravo pokreće peticija za smenu gradonačelnika.

Ugljanin je za KoSSev sinoć demantovao navode Kohe objavljene ranije tokom dana o tome da građane „nije primio jer se nisu najavili“.

„Dao sam izjavu za KTV. Razgovarao sam sa novinarom KTV, koji je prethodno radio na Kanalu 21, kazao sam im da je moja izjava pogrešno protumačena. Ja sam svima dao istu izjavu, uključujući i vas, i Kurir, i RTS, da ja nikakav zahtev nisam dobio od strane tri potpisnika“, kazao je za KoSSev.

Koha je u međuvremenu sinoć objavila izjavu Ugljanina da je on „zahtev video, ali da ga nije prihvatio“. Takođe, detaljnije su i citirali Ugljaninovu izjavu od juče ujutru:

„Ovo nije dobar signal za srpsku većinu jer već znate da se približavaju izbori u Srbiji. Oni sa ovim zahtevom žele malo više tenzija, ali skupština se sa tim pitanjima ne bavi“.

Ugljanin je potvrdio sinoć da se o svemu konsultovao i sa ministarstvom za lokalnu upravu. On očekuje građane.

„Ja sam od sutra na radnom mestu. Naredio sam da se pusti grejanje u skupštinskoj sali. Dakle, biću na radnom mestu i da čekam. Da čekam to da se oni jave sa zahtevom kod predsedavajućeg. Da mi protokolišemo njihov zahtev upućen meni, da mi to prosledimo ministarstvu i Centralnoj izbornoj komisiji“, navodi Ugljanin.

Na pitanje da li očekuje da će ova ista grupa Mitrovčana pokušati i sutra da preda zahtev, Ugljanin ponavlja da će on biti na radnom mestu, te da će oni, ukoliko žele da pokrenu proceduru za pokretanje peticije o smeni gradonačelnika, to morati da učine.

„Ja ću čekati i u skladu sa Administrativnim uputstvom postupati. Ako dođu i najave se kod mene, primiću ih u skupštinskoj sali, ne u kancelariji, kako bismo porazgovarali i da primim zahtev. Ukoliko im bude bilo potrebno, ja imam Administrativno uputstvo pred sobom. Naložio sam i Centralnoj izbornoj komisiji da mi dostave upis stanovnika birača za severni deo, da imam i to pred sobom i da im kažem kako ću da se odnosim prema Administrativnom uputstvu i da ih posavetujem kako da završe, iako oni to i znaju, mislim na obaveze da bi pokrenuli peticiju“.

Brzi voz: Od izlaska iz institucija do pripreme zahteva za smenu gradonačelnika

Nakon što su u novembru prošle godine izašli iz većine kosovskih institucija na centralnom, i na lokalnom nivou na severu, Srbi su svoj povratak u kosovske institucije uslovljavali sa više zahteva. Ključni su bili – povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa severa, formiranje ZSO, ostanak KM tablica i puštanje pritvorenih Srba. Ovi zahtevi nisu ispunjeni.

U međuvremenu bilo je više kriza na severu, uključujući i dve sa težim posledicama – ranjavanjima, odnosno gubicima ljudskih života – 29. maja u Zvečanu i 24. septembra u Banjskoj. Radnici srpskih opština su ostali bez opštinskih zgrada u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, u koje su uz pomoć specijalaca ušli novi albanski gradonačelnici, izabrani usled bojkota Srba, a čiju smenu sada, 8 meseci kasnije, Srbi zahtevaju. „Severnu brigadu“ i „Civilnu zaštitu“ Priština je proglasila za terorističke organizacije. U toku je proces preregistracije sa KM na RKS, sa sada već preko 3.000 preregistrovanih vozila.


Komentari posetilaca