Dobro došli medju “Lica” Branka Belića
16/12/2013 16:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 4223 |
|

 
 Gračanica 16, decembar - U galeriji Doma kulture u Gračanici   predstavljena je foto- monografija i  otvorena izlozba fotografija „Lica“  foto-reportera i  urednika fotografije nedeljnika NIN Branka Belića. Iste večeri predstavnik  Službenog glasnika uručio je Narodnoj  Biblioteci u Gračanici poklon od  stotinu   štampanih izdanja ove izdavačke kuće. 
 "Lica"  je  naziv  foto - monografije u kojoj je  objedinjeno više od  četiri stotine portreta iz  foto - radionice Branka Belića.  Objketiv Belićevog fotografskog aparata zabeležio je i ovekovečio  lica  mnogih  ljudu  koji su imali značajnu ulogu u srpskom političkom i kulturnom miljeu.   Monografija  “Lica”,  uporedo sa istoimenom izložbom fotografija predstavljena je publici u Gračanici.  O Branku Beliću i njegovom radu govorili su prijatelji i dugogodišnji saradnici:  Grigor Čemerski - likovni umetnik iz Skoplja,  Batić Bačević - zamenik glavog i odgovornog urednika Politike i  vajar Ratko Vulanović.
Iako vešto i suvereno vlada svetlom, njegove fotografije nisu napravljene u studiju, već na terenu,  dok je bio na zadatku, radeći  za NIN, najstariji nedeljnik na Balkanu .  Dok je fotografisao pokušao je da pronikne u suštinu karatkera osobe koje je stajala nasuprot  objektiva. “To je nejateži  zadatak”, istiće  Belić  i  kaže da ga je to navelo  da za motiv foto - monografije napiše  “oni sa jednim licem najblizi su istini”. 
Druženje sa fotografijom i Belićevim licima  nije završeno predstavljanjem foto-  monografije.  U ime  izdravačke kuće  Službeni  glasnik, Slobodan Penezić  je  poklonio knjige  Narodnoj  biblioteci  u Gračanici.  
“Mi smo neko ko ima važnu ulogu u kulturnom I društvenom životu Srbije, i svesni smo te odgovornosti , zato nam je veoma drago što smo deo ove akcije i što smo  Biblioteci u Gračanici doneli  knjige na poklon”, rekao je  Penezić.  
 “Poklon Sluzbenog glasinka je  vredan I značajan za nas”, rekla je direktorka Biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.   “Knjige su stigle na pravu adresu i brzo će naći put do vernih čitalaca”,  napomenula je Kostićeva. 
Monografija  i izložba fotografija  “Lica”  Branka Belića   posle  Beograda, obišla je  Prijedor, Banja Luku i Pariz.  Videli smo je i u Gračanici  u  organizaciji  Doma  culture,  a u saradnji sa  Sluzbenim  glasnikom  i Udruzenjem  novinara Srbije.
 

Komentari posetilaca