Dodeljenje nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“
12/12/2022 17:07|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 517 |
|

Medija centar Čaglavica, 12.12.2022. - Predsedništvo Kosova, Agencija za borbu protiv korupcije i platfoma E Kosova, ovogodišnji su dobitnici nagrada za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“, koje dodeljuje Kancelarija poverenika za jezike Vlade Kosova u saradnji sa Misijom OEBS-a na Kosovu.

Prva nagrada za napore u sprovođenju jezičkih prava na Kosovu dodeljena je predsedništvu Kosova.  

“Uložili smo napore i maksimalno smo se angažovali kako bi ovaj zakon bio primenjen u našoj instituciji. Dokaz našeg rada u ovoj oblasti, bez obzira na činjenicu da funkcionišemo sa nedovoljnim osobljem, je objavljivanje svih aktivnosti predsednice u realnom vremenu na njenoj internet stranici”, rekla je Nora Bezera, prevodilac i lektor u kabinetu predsednice Kosova. 

Među ovogodišnjim dobitnicima nagrade su i Agencija za borbu protiv korupcije i platfoma E Kosova.  

“Mi kao agencija, bez obzira na naše ljudske i ostale resurse koji su mali, se obavezujemo da ćemo nastaviti sa ovim radom. Želimo da budemo primer kada je reč o sprečavanju korupcije, ali i u sprovođenju zakona koji nas obavezuje kao agenciju”, rekao je Jil Buleškaj direktor Agencije za sprečavanje korupcije.

“Ovo je podsticaj za nas da nastavimo dalje i da u buduće imamo što je više moguće digitalnih usluga. Žalim da se zahvalim svim institucijama na centralnom i lokalnom nivou koje nas u kontinuitetu podržavaju u ovom procesu”, rekao je Burim Baljaj predstavnik platforme E Kosova.

Poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović istakao je da se Zakon o upotrebi jezika na Kosovu i dalje ne poštuje u dovoljnoj meri. 

“Možemo sasvim slobodno reći da idealnih praksi za sprovođenje Zakona o upotrebi jezika praktično i nema. Ali ono što je jako bitno je da među institucijama zaista postoje oni koji to rade bolje od ostalih i ono što je možda i najbitnije od svega je da ova nagrada na neki način predstavlja i nagradu za lični doprinos koji su pojedinci koji rade u tim institucijama dali za tu bolju performansu u njihovim intitucijama”, rekao je Mladenović.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport rekao je da je dodeljivanje nagrada „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ veoma važan događaj jer je, kako je rekao, jezik važan deo identiteta i kulturnog nasleđa jednog naroda. 

“Svi mi koji nismo sa Kosova iznenađeni smo kada vidimo koliko jezika postoji na Kosovu. To je nešto što treba svakako da se neguje. To je nešto na čemu trebamo da nadograđujemo svoju budućnost, da uživamo u tome, poštujemo. Veoma je važno da poštujemo zakonske propise o upotrebi jezika i da garantujemo da kada i to radimo idemo izvan tih okvira. Kada učimo jezik druge zajednice mi na taj način pokazujemo i poštovanje prema toj zajednici, prema toj kulturi”, rekao je Devenport.

Ambasador Švajcarske na Kosovu Tomas Koli zahvalio se Kancelariji poverenika za jezike i Misiji OEBS-a na prepoznavanju važnosti upotrebe jezika. 

“Hvala na ovom događaju, na ovim aktivnostima. Zahvaljujem se OEBS-u, povereniku za jezike, kao i svim onim institucijama koje u stvari prepoznaju važnost upotrebe jezika i koliko je ustvari važno da se pozabavi reševanjem pitanja upotrebe jezika”, rekao je Koli. 

Nagrade su uručne na osnovu praćenja upotrebe službenih jezika na zvaničnim veb stranicama, komunijacije sa novinarima i medijima, slanja pozivnica i obaveštenja na oba jezika, kao i pružanja usluga građanima. 

 

 


Komentari posetilaca