Dogovor Beograda i Prištine o ličnim kartama spustio tenzije na Kosovu
02/09/2022 13:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 399 |
|


U Medija centru u Čaglavici  održana je debata na temu „Sporazum o slobodi kretanja“ na kojoj su učesnici izneli različita mišljenja o poslednjem dogovoru Beograda i Prištine koji se odnosi na lična dokumenta.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma momčilo Trajković je komentarišući najnoviji dogovor koji su Beograd i Priština postigli po pitanju ličnih dokumenata kazao da je on još jedan kamen u temelju učvršćivanja kosovske nezavinosti.

„Dogovor koji je nedavno postignut oko ličnih dokumenta dobar je iz aspekta građana koji će ubuduće moći da komuniciraju bez opterećenja i putuju bez zadržavanja. Sa političkog aspekta on predstavlja još jedan kamen u temelju nezavisnosti Kosova. Ja se sa Vučićem slažem da ovo nije priznanje nezavisnosti, ali ne možemo da ne kažemo da se radi o jednom važnom kamenu u temelju jačanja nezavisnosti Kosova“, kazao je Momčilo Trajković.

Trajković je dodao da iako je dogovor o ličnim dokumentima donekle relaksirao situaciju ipak još uvek postoji mogućnost novih tenzija jer podseća da pitanje preregistracje još uvek nije rešeno.

„Zategnuti odnosi pretili su da u jednom momentu prerastu, odnosno najavljeni su kao mogući sukobi, remetili su i iz temelja drmali postojanost ljudi ovde.svi su očekivali da će se desiti nešto što bi moglo da totalno poremeti odnose. Međutim kao što se vidi ta tačka usijanja još uvek je moguća i ona se odlaže dok se ne reši pitanje tablica“, naveo je Trajković.

Špetim Gaši iz Saveta za inkuzivno upravljanje kazao je da su Beograd i Priština Sporazum o slobodi kretanja potpisali još 2011. godine i da ovaj dogovor nije ništa novo.

„Trebalo nedelja i meseci da se postigne ovaj sporazum. Ono što je proizašlo iz ovoga, je jedino angažovanje stranaca, što pokazuje da mi kao kosovsko – albansko – srpsko društvo i dalje nismo spremni da rešavamo pitanja koja su jako jednostavna. Ja ne vidim gubitnike u ovom sporazumu. Reciprocitet je bio jedna od tema Kurtove kampanje i mnogo toga je u reciprocitetu teže od ovog dokumenta. Ali mislim da je Kurti izabrao ovo jer ima simboliku i lakše je, kao npr ono što će izazvati više problema je priznavanje sanitarnih sertifikata, gde postoji još pet, šest mera koje Srbija ne priznaje“, rekao je Špetim Gaši.

Novinar Zekrija Šabani mišljenja je da je ovaj sporazum trebao da se sprovede mnogo ranije.

„Ovo je nešto što je trebalo da se sprovede mnogo ranije i da se o tome danas ne razgovara, ali to je posledica nerada obe vlade i one srpske i one kosovske. O ovome su se već ranije sporazumeli u Briselu ali su bili nesposobni da to sprovedu“, kazao je Šabani.

Opozicioni odbornik u Skupštini Opštine Zubin Potok Milija Biševac je komentarišući poslednji dogovor Beograda i Prištine kazao da srpska zajednica ovim sporazumom nije dobila ništa.

Biševac ovaj dogovor, kao i celokupan briselski proces ocenjuje kao netransparentan, prema njegovim rečima Srbi na Kosovu ni za jedan sporazum nisu pitani, a Srpska lista postupa onako kako Beograd kaže.

„Što se  tiče Srpske liste oni prećutno podržavaju sve što Beograd odluči iako su  legitimno izabrani od strane ovog naroda, a nijednog trenutka ni za šta nisu pitali narod da li im se to sviđa, jednostavno oni podržavaju“, kazao je Biševac.

Zekirja Šabani mišljenja je da je sledeći sporazum o kome će Vučić i Kurti razgovarati Zajednica srpskih opština.

„O ovome su se već sporazumeli ranije u Briselu, a bili su nespobni da to sprovedu. Mi smo na putu uspostavljanja jednog finalnog rešenja, uspostavili smo sporazum o energetici, za mesec dana će početi da se sprovodi na severu, razjasnili smo pitanje slobode kretanja, iako nije bilo na dnevnom redu i sledeći korak je Zajednica srpskih opština i sporazum o dečanskoj imovini Zajednica srpskih opština će biti sledeća tačka, Vučić i Kurti treba da sednu i razgovaraju o Zajednici srpskih opština“, kazao je Šabani.

Debatu na temu „Sporazum o slobodi kretanja“ organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku  Inicijative za mirne promene.


Komentari posetilaca