Druga serija pomoći UNICEF-a za zdravstvene ustanove stigla na Kosovo
13/04/2020 20:22|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 473 |
|

Čaglavica, 13.04.2020. - Drugi paket pomoći UNICEF-a sa vitalnim zalihama, koji obuhvata jednu i po tonu profesionalne zaštitne opreme (8.900 hirurških odela) za pružanje podrške zdravstvenom sistemu u odgovoru na pandemiju koronavirusa, stigao je u ponedeljak na Kosovu, saopštila je Kancelarija te međunardone agencije na Kosovu.

Navodi se da je od početka izbijanja pandemije koronavirusa, UNICEF obezbedio 36.200 rukavica, 33.600 hirurških maski, 2.700 maski sa debljim punjenjem, 1.000 kombinezona, 17.860 odela, 2.800 zaštitnih kecelja i 81 infracrveni termometar za podršku odgovoru na pandemiju.

„Deset odsto ove zalihe isporučeno je bolnicama u Severnoj Mitrovici i Gračanici“, navodi se u saopštenju.

„Današnja isporuka je omogućena kroz UNICEF-ov program kućnih poseta, koji finansira Vlada Luksemburga. Tokom protekle četiri godine, ovaj program je podržao zdravstveni sistem kako bi dopreo do više od 35.000 dece i 15.000 trudnica. Kao odgovor na Kovid-19, Kancelarija Luksemburga u partnerstvu sa UNICEF-om nastaviće sa pružanjem pomoći kroz nabavku dodatnih ličnih zaštitnih sredstava za zdravstvene radnike na prvoj liniji“, navodi Kancelarija UNICEF-a na Kosovu.

Šef kancelarije UNICEF-a Murat Sahin rekao je da će Kancelarija UNICEF-a na Kosovu nastaviti da podržava institucije i zajednice širom Kosova u savladavanju svih izazova tokom pandemije Kovida 19.

„Znamo da deca i mladi takođe ispaštaju zbog Kovida 19. Dok nastavljamo sa obezbeđivanjem životnih potrepština kroz velikodušnu podršku naših donatora, uključujući Vladu Luksemburga, pružićemo programe koji će dopreti do svakog deteta i mlade osobe i pružiti podršku u realizaciji planovi reagovanja i oporavka od Kovida”, navodi Sahin.

 


Komentari posetilaca