Drugi protest u Gračanici zbog hapšenja Srba
22/06/2023 14:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 208 |
|

Medija centar, 22.06.2023. - Više hiljada Srba okupili su se i danas u centru Gračanice u znak podrške juče uhapšenom Dragiši Milenkoviću iz Kišnice, kod Gračanice zbog navodnog ratnog zločina, kao i uhapšenim Srbima na severu Kosova.

Okupljeni su nosili transparente  „Pravda za srpski narod“, „Svi smo Dragiša Milenković“, „Stop kriminalizaciji Srba“, „Oslobodite naše nedužne ljude“.

Među okupljenima su bili i gradonačelnica Gračanice  Ljiljana Šubarić, predsednici privremenih organa opština Priština, Lipljan i Kosovo Polje, Novak Živić, Milan Joksimović i Aleksandar Trajković, kao i direktor KBC Priština Bratislav Lazić, kao i supruga uhapšenog Dragiše Milenkovića.

Okupljenima se najpre obratila direktorka Doma zdravlja Priština sa sedištem u Gračanici Nataša Prentić Mirić. Ona je rekla da svaki Srbim može biti Dragiša Milenković.  

„Sve je isto, isti sistem, samo se imena menjaju. Samo što je uvek Srbin i to onaj koji je rešen da ostane na svom vekovnom ognjištu, to je izgleda preduslov za ovu fazu. Pomešani su osećaji tuge i besa zbog svega što nam se dešava, ali nismo uplašeni. Svi znamo da je to cilj, da je to poenta ove igre, sa sudbinom jednog čoveka i njegove porodice“, navela je.

Prentić Mirić je rekla i da Srbi na Kosovu odavno nemaju očekivanja od međunarodne zajednice, te naglasila da je „krajnje vreme da međunarodna zajednica i sve međunarodne institucije priznajusebi i celom svetu šta se dešava i da nešto konkretno preduzmu“.  

„Siti smo se naslušali njihovih obećanja i garancija, njihovih slatkih reči kojima dve decenije pokušavaju da prikriju ovaj čemer i jad koji nam se servira svakodnevno. Mi smo dovedeni do situacije da se borimo za svoj život i opstanak, mislim da je to ovde svima jasno. Prava više odavno nemamo, ako smo ih ikada i imali ona su samo crno slovo na papiru. Ovo mora da prestane odmah i naši sunarodnici moraju biti pušteni na slobodu, sve ostalo je farsa i igra sa našim životima, a mi nemamo sto života, već jedan jedini koji želimo da živimo dostojanstveno i u slobodi“, zaključila je Prentićeva.

Direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević rekao je da se svaki Srbin nakon jučerašnjeg dana i hapšenja Dragiše Milenković pita – ko je sledeći?

„Kako živeti u društvu u kom se pitate ko je sledeći za hapšenje? Mi imamo potrebu da živimo u slobodi, proterali su nas iz gradova u Prizrenu živi četvoro Srba u Prištini ih je manje od 15, sabijeni smo u geta u koja se danas dolazi kao u kaznene ekspedicije da se hapse ljudi“, rekao je Rakočević, te pročitao imena još sedmorice Srba koji su poslednjih godina uhapšeni na pravdi Boga, dodajući da su oni, kako je rekao, najviše politički zatvorenici sa juga.

„Dragiša Milenković je samo jedan od osam onih koji leže u zatvorima na pravdi Boga, ja moram da pročitam njihova imena: Nenad Arsić iz Čaglavice, Duško Arsić iz Matičana, Milorad Đoković iz Vitomirice, Goran Stanišić iz Slovinja, Zoran Đokić iz Peći, Zlatan Krstić iz Nerodimlja, Gavrilo Milosavljević iz Istoka i juče Dragiša Milenković iz Gračanice. Nisu nikome ništa zgrešili, jednog su prisiljavali da proda svoje imanje i rekli da je zločinac, drugi je legalizovano svoj stan u Istoku eno ga u zatvoru, treći je pokušao da se vrati u Vitomiricu godinu dana je već u zatovru. Mi moramo da shvatimo da međunarodna zajednica podhitno mora da zaštiti naša geta, vojnici KFOR-a moraju doći i pružiti nam sigurnost jer svo zlo koje smo mi trpeli i trpimo 20 i više godina sada se preliva na sever“, naveo je Rakočević.

Rakočević je poručio ljudima da se uprkos svemu ne daju uplašiti i da ne prodaju svoja imanja.

„Mi znamo da će to odneti pobedu i zato se ne možemo predati i nećemo predati i zato je fundametalno važno da odavde kažemo: uprkos hapšenju, uprkos svemu ne prodajte svoja imanja. Ovde su prepisani savršeni evropski zakoni koje niko ne poštuje ali mi moramo znati da posle 25 godina života na minimumu ljudskih prava zaslužujemo savršene lekare, profesore, bolnice. Mi moramo znati da ovog trenutka jedna starica u Metohiji živi zaključana sa bodljikavom žicom, nju ne smemo zaboraviti, njoj je milion puta teže nego nama. Sloboda će doći onima koji se mole za nju. Sloboda će doći porodici Milenković jer stradaju na pravdi Boga i svim ovim porodicama. U potpunoj tišini, poštovanju za sve koji su drugi i različiti da ne napravimo nikakav incidet, da ne budemo gorki u svojim srcima. Mi smo i mi ćemo biti pobednici, jer mi smo slabi a na slabima su moćnici i imperije polomili zube“, zaključio je Rakočević.

Okupljeni su zatim krenuli u u prostesnu šetnju do manastira Gračanica, nakon čega su se razišli. Saobraćaj kroz Gračanicu, odnosno glavni magistralni put Priština-Gnjilane bio je zatvoren tokom protesta.

U Gračanicu, odnosno policijsku stanicu su neposredno pre početka protesta stigli i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije, koji su sedeli iza zgrade stanice i nisu izlazili na ulicu. Skup je ozbeđivala policija, a vidljivi su bili i džipovi Kfor-a, kao i nekoliko vozila Hitne pomoći.

 


Komentari posetilaca