DS: Opasno kvalifikovanje novinara i nezavisnih medija
27/04/2019 13:46|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 230 |
|

Beta, 27.04.2019. - Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o nezavisnim srpskim medijima na Kosovu i Metohiji predstavlja "vrlo opasno kvalifikovanje novinara i nezavisnih medija kao neprijatelja, na prostoru gde čak i tamošnja policija novinarsku profesiju smatra visokorizičnom, gde još uvek nije rasvetljen veći broj ubistava i nestanka novinara".

Reagujući na izjavu predsednika Srbije da su "stranci stvorili agenturnu mrežu medija na Kosovu i Metohiji kako bi se uništio ugled Srpske liste i vodila kampanja za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu", DS je u saopštenju ocenio da se "onaj ko crta mete" medijskim profesionalcima, "nikako ne može zvati predsednikom svih gradjana".

"Upozoravali smo i zahtevali od predsednika i predstavnika vlasti da omoguće normalne uslove i ispunjenje profesionalnih standarda, obustavljanje progona i sprečavanje etiketiranja. Opravdanost insistiranja i zalaganja potvrdjuje i najnoviji izveštaj Radne grupe za pregovaračko Poglavlje 35 i Medjusektorske podgrupe za slobodu izražavanja i slobodu medija", ocenjeno je iz Demokratske stranke.

Prethodno su i Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), Radna grupa za pregovaračko Poglavlje 35 i Medjusektorska podgrupa za slobodu izražavanja i slobodu medija izrazili zabrinutost zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj se, kako se navodi, "na najgrublji način napadaju i etiketiraju nezavisni mediji sa Kosova i Metohije koji izveštavaju na srpskom jeziku".

Iz Konventa su upozorili da takve "proizvoljne ocene negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost u kompleksnim okolnostima u kojim oni i inače deluju".

 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca