Duda Balje - Brankica Kostić: Zabrinjavajuće nepoštovanje zakona na Kosovu
16/12/2015 12:23|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2104 |
|


Čaglavica, 14.12.2015.godine: Nepoštovanje zakona, posebno zakona koji se tiču manjinskih zajednica i nekonstruktivno ponašanje opozicije,  najveći su trenutno problemi na Kosovu, slažu se Duda Balje, potpredsednica kosovskog parlamenta i Brankica Kostić, predsednica Skupštine opštine Gračanica,  u najnovijoj emsiju Srpsko-srpski dijalog.  
 Duda Balje, potpredsednica Skupštine Kosova, smatra da se kosovska opozicija ponaša nekonstruktivno i da glavni razlog njihove blokade parlamenta, nije, ni demarkacija granice sa Crnom Gorom, niti formiranje Zajdnice opština sa srpskom većinom. U najnovijoj emisiji Srpsko-srpski dijalog, potpredsednica kosovskog parlamenta, koja dolazi iz bošnjačke zajednice, kaže da opozicija  na Kosovu, samo želi da preuzme vlast.
“ Ono što niko ne može da negira,  jeste da opozicija koja je danas vrlo aktivna, nije vođena ni asocjacijom srpskih opština, ni granicom sa Crnom Gorom, demarkacijom granice, znači. Vrlo je evidentno da se tu radi o nekim drugačijim ciljevima, što partijskim, što ličnim”, kaže Duda Balje. 
Nasuprot centralnom parlamentu, koji ne funkcioniše, lokalni parlament najveće opštine na Kosovu sa srpskom većinom, radi po zakonu i odbornici su jedinstveni u donošenju odluka koje se tiču boljeg života građana, kaže Brankica Kostić, predsednica Skupštine opštine Gračanica.
“Skupština opštine Gračanica ima 19 odbornika. Tu su i predstavnici i Srpske liste i opozicionih stranaka, mada se uopšte ne delimo, već delujemo u jednom pravcu, a to je za dobrobit nasših građana. I zaista, ako ste prisutni na sednici, naše sednice dugo traju, razvijaju se jako duge debate i sukob mišljenja, ali smo jedan ozbiljan broj odluka dpneli jednoglasno”, tvrdi Kostićeva. 
Jedini garant opstanka Srba na Kosovu, jeste Zajednica srpskih opština, misli Kostićeva, dok Duda Balje, kaže da je zajdnica nepotrebna i da samo znači dodatnu separaciju Srba:
“Nismo mi Bošnjaci, niti parlamentarna grupa 6 plus, bili destruktivni i da smo  glasali, verovatno bi podržali Zajednicu srpskih opština, međutim, sada u ovom momentu, mislim da će Srbi daleko više izgubiti stvaranjem ovakve asocijacije, nego što će dobiti.  Srbi su poreski obaveznici ove države, Srbi koriste novac ove države”, keže Duda Balje. 
Sa druge strane, Brankica Kostić kaže da se Zajdnica srpskih opština mora fomirati i da je to jedini načan da se spreči dalji odlazak Srba. 
“Kroz Zajednicu srpskih opština će se kanalisati potrebe Srba, ali  će se i sprečiti mnoge zloupotrebe, koje su bile prisutne, tokom decenije i po. Takođe, postoje mnogi drugi problemi, koji mogu svakako da se spreče i da se kanališu i  postoje mnoge pogodnosti, za Srbe, ali i za ostale.  Najvažnije je što će se u okvirima zajednice, sačuvati školstvo i zdravstvo”, misli Kostićeva. 
U kosovsku politiku i javni život, potrebno je uključiti veći broj žena, posebno na rukovodećim mestima, slažu se Duda Balje i Brankica Kostić, u emisiji Srpsko-srpski dijalog. Emisiju realizuje Medija centar Čaglavica, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo. 
 

Komentari posetilaca