Dukađin Gorani: Probleme Srba i Albanaca neće da reši međunarodna zajednica
10/07/2023 09:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 141 |
|

Medija centar Čaglavica, 10.07.2023. - U 435.emisiji Slobodno srpski gostovao je direktor Liberalno demokratskog centra Dukađin Gorani. U intervjuu Budimiru Ničiću on je stav kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odbije zahteve Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da doprinese deeskalaciji krize na severu Kosova nazvao nerazumnim i nedoraslim.

„Nerazumnost zbog toga što premijer Kurti ne razume osetljivost trenutka, a to je da politički i geopolitički kontekst u Evropi danas potpuno drugačiji i mnogo dramatičniji nego što je to ikad bio do sada, a čini se da Kurti to ne može u potpunosti da shvati i da se prema tome ophodi, a s druge strane je nedoraslost zbog toga što, čini se, on nije previše sposoban da upotrebljava i da upražnjava vrstu političke i javne komunikacije koja bi dovela do sporazuma i koja bi dovela do stabilnosti. Dakle, ovakav stav premijera Kurtija je došao u najosetljivije i najproblematičnije vreme i ovakva vrsta ponašanja koja Kosovo na neki način stavlja u veoma tešku poziciju sa međunarodnom zajednicom takođe dolazi u veoma loše vreme i loš trenutak za čitavu stabinost  Balkana“, rekao je Gorani.

Kad se nešto mora, onda ne treba da bude teško

Zbog mera koje su Evropska unija, NATO i drugi međunarodni akteri uveli protiv Vlade Kosova koja odbija njihove zahteve da se specijalna policija Kosova povuče sa severa i da novoizabrani gradonačelnici deluju sa alternativnih lokacija, Gorani kaže da je ekonomska šteta već izvesna, ali je još veća u političkom smislu.

„Nisam neki finansijski ekspert, to će se verovatno proceniti u stotinama miliona evra, ali je politička šteta baš zbog kredibiliteta, i što se kaže „obraza“. Ta će biti najveća i najdugotrajnija. Kosovo nije u situaciji da ima nesporazume sa Međunarodnom zajednicom i nemamo taj luksuz da sebi priuštimo neku vrstu izolacije i neprijateljstva, niti sa komšilukom, a naročito sa našim partnerima. Ono što mene kopka još više je to da, čini se, ne postoji jasna strategija zašto se ovo radi. Bar da znamo zbog čega ulazimo u ovu vrstu međunarodne izolacije i sankcija. Ako postoji neki cilj koji bi bio vredan toga, ali ja zaista ne znam zbog čega se ovo radi. Dakle, kako god bilo, Ohridski sporazum mora da se sprovede. Briselski sporazumi takođe. I Kurti je toga  svestan i svi su svesni toga i partija koja je na vlasti i opozicija i čitavo kosovsko društvo. Kad se nešto mora, onda ne treba da bude teško, zašto smo došli u situaciju ovakve izolacije kada svi znamo da ono što smo poptisali mora da se sprovede“, zapitao se Gorani.

Neće Međunarodna zajednica rešiti naše probleme

Komentarišući anketu sa meštanima Gračanice, Prištine i Severne MItrovice u vezi sa uvedenim merama, odnosno sankcijama Kosovu, Gorani je ukazao na pogrešnu percepciju građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost, koji smatraju da naše probleme treba da reše stranci, odnosno Međunarodna zajednica.

„Ovo treba da rešimo mi, to treba da se reši između Kosova i Srbije, Međunarodna zajednica ne mora ništa da radi. Međunarodna zajednica pokušava da ako može nešto malo mešetari, ako može nešto malo da pomogne, ali do sporazuma mora da dođe između Kosova i Srbije. Dakle, ta predrasuda postoji na nesreću oba društva i u albanskom, i u srpskom. To da nam neko duguje da se ovo reši i da je neko dužan da nama ovo reši je, smatram, veoma nerazuman pogled na proces, a drugo je ono što je rekao jedan stariji gospodin, a to je da se društva moraju „privoleti“ na rešenje. Ne mogu se naterati na rešenje. Zato je širenje suvereniteta preko policijskih procedura ne samo nemoguće, nego će biti uvek neprihvatljivo. To smo na Balkanu videli 90-tih i to ne treba da se ponovi“, kaže Gorani.

Komentarišući procene Kurtija da će uvedene mere Međunarodne zajednice biti ubrzo ukinute, jer Kosovu treba pomoć sa Zapada i da Vlada nikako neće odustati od vladavine prava i ustavnosti, Gorani očekuje da će se situacija smiriti.

„Istorijski događaji uvek imaju tendenciju ponavljanja, prvi put kao tragedija, a drugi put kao farsa. Ovo je drugi put i ovde se ne radi o nekom naročito opasnom trenutku, jer smo to već prošli. Ovo neće da ide na gore, ali će kako god da ostane ovaj politički triler najviše štetiti Kosovu i pošto sam ja građanin Kosova, to mene najviše brine. Dakle, nemamo nedoumice, ovo će se rešiti tako da će se postojeći sporazumi sprovesti. Način sprovođenja sporazuma ili entuzijazam, optimizam u sprovođenju tih sporazuma će dati indikaciju kako ćemo mi živeti u budućnosti“, izjavio je u emisiji Slobodno srpski direktor Liberalno demokratskog centra Dukađin Gorani.

 

 

 


Komentari posetilaca