Dušan Janjić: Tražimo ZSO plus
15/02/2016 13:25|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1163 |
|


Čaglavica, 13.02.2016. - Trenutni model buduće Zajednice srpskih opština (ZSO) nije pravo rešenje već je potrebno formirati i druge organe kako bi ona imala pravu snagu, smatra predsednik Aktivne Srbije Dušan Janjić. On je na konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici kazao da Beograd neće imati nikakav legitimitet da govori o Kosovu, ako ne bude formirana Zajednica srpskih opština. 
Janjić je kazao da buduća ZSO neće doneti ništa Srbima na Kosovu ako ostane ovakva kakva je sporazumom iz Brisela definisana, već je potrebno da se traži kako je rekao ZSO plus. 
„Ovakva ZSO nije pravo rešenje, zbog toga insistiramo - Srpska privredna komora, insistiramo na Srpskom nacionalnom veću  koje će preuzeti  obrazovanje, medije i fizičku kulturu. ZSO šta god pisalo tamo to neće moći da radi“, rekao je Janjić
Janjić tvrdi da postoji volja i kod Međunarodne zajednice i u Prištini  da Zajednica srpskih opština dobije i druge organe koji bi bili podrška njenom radu.
„Tražimo plus jer su i Brisel i Kosovo mnogo dobili. Kosovo je dobilo širenje suvereniteta na celoj teritoriji, e pa ne može samo jedan da dobija, pogotovo kad je onaj drugi u manjini i to nikad nije uspelo pa ne može ni na Kosovu da uspe. Drugo, da li za to postoji podrška -  da postoji podrška u Nemačkoj, a to znači u Evropskoj uniji i postoji podrška u sadašnjoj vladajućoj većini na Kosovu“, kazao je Janjić
Komentarišući proteste opozicije u Prištini Janjić je kazao da je opozicija trebalo da bude hrabrija i da kaže da su razlozi njihovog protesta zapravo preuzimanje vlasti, a ne da koristi Zajednicu srpskih opština kao temu za mobilizaciju protiv Vlade Kosova,  jer je po njegovim rečima to veoma opasno iz dva razloga
“Prvo, što je Kosovo odnosno parlament Kosova uz učešće i opozicije tadašnje, koji je Briselske sporazume proglasio međunarodnim ugovorima sa obaveznim važenjem. Dakle, dovesti Kosovo u situaciju da ne poštuje svoje međunarodne obaveze predstavlja opasnost po Kosovo. Drugo, opsnost po Srbe je taj,  što su oni laka meta a jednostavno što sama činjenica da se toliko insistira protiv ZSO stvara nesigurnost kod ljudi”, rekao je Janjić. 
Janjić  je kazao da reakcija međunarodne zajednice na trenutnu krizu na Kosovu nije adekvatna i da bi trebalo  da razmotri nove institucionalne mehanizme kako bi se pomoglo Kosovu.
“Vreme je da razmisle, da li Evropska unija treba da ima jače svoje predstavništvo, neku vrstu kancelarije koja bi radila neku vrstu poslova, koje je svojevremeno radio Piter Fejt, bez UNMIK se može, ali bez učešća EU u realizaciji dogovorenog neće biti ozbiljnog napretka”, kazao je Janjić.
Janjić je najavio da će Aktivna Srbija učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji. Ova stranka će kako je rečeno na konferenciji imati ogranak i na Kosovu gde će po kosovkskim zakonima  biti registrovana kao Aktivna građanska inicijativa koja ce učestvovati na narednim izborima. Predstavnici ove stranke održali su danas u Gračanici i tribinu na kojoj je prisustvovalo stotinak  građana sa centralnog Kosova 
 
 

Komentari posetilaca