Dvadeset dve godine od zločina u Livadicama
16/02/2023 09:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 296 |
|

Kim, 16.02.2023. - Navršavaju se 22 godine od miniranja autobusa „Niš ekspresa“ u Livadicama kod Podujeva, kada je stradalo dvanaestoro, a povređeno četrdeset troje raseljenih Srba, koji su išli na Zadušnice u Gračanicu. Parastos stradalima biće služen u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu.

Aktiviranjem mine na magistralnom putu, 16. februara 2001. godine u selu Livadice kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova u pratnji Kfora išli u Gračanicu, na Zadušnice.

U napadu je na licu mesta poginulo 10 ljudi, a još dvoje povredama je podleglo kasnije.

Najmlađa žrtva nerasvetljenog zločina u Liovadicama bio je dvogodišnji Danilo Cokić.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Vinovnici napada na autobuse u Livadicama do danas nisu pronađeni. Jedini osumnjičeni Fljorim Ejupi oslobođen je optužbi od strane Vrhovnog suda iako je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora.

Kancelarija za KiM: Obnoviti istragu o zločinu u Livadicama

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je povodom dvadeset i dve godine godine od stradanja Srba u Livadicama kod Podujeva, da je o ovom zločinu potrebno obnoviti istragu i kazniti počinioce.

„Činjenica da dvadeset i dve godine međunarodne organizacije i privremene institucije samouprave u Prištini nisu u stanju da pronađu i kazne nalogodavce i izvršioce ovog terorističkog napada, ali ni ubice srpske dece u Goraždevcu, četrnaest žetelaca u Starom Gracku, porodice Stolić u Obiliću, odgovorne za skoro svakodnevno paljenje i rušenje srpskih kuća i skrnavljenje crkava i manastira, obesmišljava svaku priču o vladavini prava i pravde na Кosovu i Metohiji, ali predstavlja i kristalno jasno svedočanstvo o zločinačkim temeljima takozvane kosovske državnosti“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Napominju da očekuju i zahtevaju od međunarodne zajednice i nadležnih organa na Kosovu da se što pre obnovi istraga o ovom i o svim drugim slučajevima napada na Srbe, da se svi nerasvetljeni zločini rasvetle, a njihovi neposredni izvršioci i nalogodavci pravedno kazne, što bi žrtvama, napokon donelo mir, a porodicama trunku utehe.

„I na kraju, danas, kada se sa tugom i bolom sećamo žrtava ovog bezumnog napada, poručujemo da Srbi ne žele produbljivanje neprijateljstava i podela između dva naroda, ali da sa pravom smatraju da istinskog pomirenja ne može biti bez kažnjavanja odgovornih za zločine nad srpskim narodom i bez stvaranja političke klime u kojoj se neće pretiti nekim novim nasiljem i novim zločinima“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

 

 


Komentari posetilaca