Dvadeset dve godine od zločina u Livadicama
16/02/2023 16:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 243 |
|

Medija centar Čaglavica, 16.02.2023. - Danas se obeležavaju 22 godine od napada na autobus Niš-ekspresa u mestu Livadice kod Podujeva u kom je poginulo dvanaestoro  i povređeno četrdeset troje Srba. Godišnjica je obeležena parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu.  Za ovaj zločin niko nije odgovarao. 

Aktiviranjem mine na magistralnom putu Niš-Podujevo 16. februara 2001. godine dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova u pratnji KFOR-a išli u Gračanicu, na Zadušnice.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić. Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Cokić.

Za zločin u Livadicama jedini osumnjičeni bio je Florijan Ejupi – koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora. Međutim, Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku marta 2009. godine oslobodio Ejupija za napad na autobus „Niš ekspresa“ zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

Sestra stradale Mirjane Dragović, koja je bila u autobusu koji je dignut u vazduh kaže da su porodice davno prestale da veruju da će pravda biti zadovoljena i dodaje da za rasvetljavanje ovog zločina nije bilo volje ni od strane međunarodne zajednice, niti od vlasti.

“22 godine smo tužni, još jednu godinu više nego prošle godine, 22 godine se pitamo zašto, pitamo se ko, 22 godine je sve isto. Uzaludno je i nadati se i očekivati bilo šta. Sve je moglo da se htelo, a nije se htelo. Nisu hteli – ni međunarodna zajednica nije htela, vlast nije htela, oni koji su imali mogućnosti da to otkriju – nisu hteli“, navodi Jelena.

Jedan od onih koji je na današnji dan pre 23 godine bio u jednom od šest autobusa je i načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović. On ističe da „dok god se ne reše zločini koji su se desili u prošlosti neće biti budućnosti na ovim prostorima”.

“Jednostavno ni međunarodna zajednica ni sve relevantne institucije ne samo da ne žele da pomenu ovaj slučaj nego ne žele ni da se bave time. Kao što i sami možemo da vidimo svi zločini koji su se dešavali nad srpskim narodom se nekako stavljaju ispod tepiha. Naša je obaveza da ovde dolazimo svake godine, iako nemamo više šta da kažemo, bitno je da ne izgubimo volju i da jednostavno jednog dana pravda stvarno mora da dođe po svoje. Vidite da i dan danas nema prave slobode za naš narod ovde – da se i dalje dešavaju stravične stvari”, rekao je Srđan Popović.

Pored rodbine i prijatelja stradalih i povređenih u napadu u Livadicama, parastosu su prisustovali i predstavnici lokalnih institucija.

“Prošle su 22 godine od monstruoznog zločina. Zločina za koji niko nije odgovarao, zločina bez kazne, a to je bio zločin sa tragičnim posledicama. 12 nastradalih oko 40 povređenih ljudi, to samo ukazuje na jednu veliku tragediju, ukazuje na jedno nepočinstvo i na sve ono što je naš narod doživeo u 21.veku. godine prolaze, nižu se, a bol porodica ne prolazi. Ne prolazi ni bol svih Srba, jedino što nama ostaje je da se na današnji dan svake godine okupljamo ovde u Lapljem Selu i da pominjemo naše postradale, da se sećamo njih i da im odamo počast. Mi zločin ne smemo zabraviti, takođe ne smemo zaboraviti da podsećamo međunarodnu zajednicu da bol u Livadicama, Goraždevcu, zločin u Starom Gracku neće zastareti i da mi tu bol i te zločine nećemo dozvoliti da padnu u zabrav. Zato tražimo pravdu za naše nastradale i naše žrtve i za porodice“, rekla je gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.  

Povodom dvadeset i dve godine od zločina u Livadicama kod oglasila se i Srpska lista.

„Podsećamo međunarodnu zajednicu da porodice žrtava čekaju na odgovor ko je i zašto ubio njihove najdraže, ko je i zašto pustio odgovorne, ko je i zašto zatvorio istragu ovog zločina“.

„Ovaj zločin je jedna od najvećih mrlja na obrazu međunarodne zajednice, pre svega jer nije bila u stanju da zaštiti živote Srba koji su samo hteli da obiđu grobove svojih najmilijih, a po drugih put kada su volšebno oslobodili one za koje su postojali materijalni dokazi da su učestvovali u izvršenju ovog monstruoznog zločina, pa čak i obustavili dalju istragu ovog slučaja“, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da  „ni danas, kao ni godinama unazad na obeležavanju stradanja srpskog naroda nema predstavnima međunarodne zajednice, niti ambasadora u Prištini, koji su, kako navode, „često prisutni na mestima stradanja drugih naroda“.

„Кao da su Srbi bili i ostali legitimna meta, da za srpske žrtve niko od njih ne mari. Iako smo svesni zida ćutanja kada su u pitanju zločini nad Srbima, i danas pozivamo odgovorne da nastave istragu, pronađu i kazne odgovorne za ovaj, ali i za zločine u Starom Gracku, na reci Bistrici kao i one koji su planirali i realizovali martovski pogrom 2004. godine. Naša obaveza je da nikada ne prestanemo da tražimo da se odgovorni kazne, da ne dozvolimo da srpske žrtve prekrije veo zaborava, i da ne damo zločincima da u tišini nastave kao da ništa nisu uradili“, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

 

 


Komentari posetilaca