Dvadeset godina od nestanka Slavuja i Perenića
21/08/2018 23:05|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 450 |
|

UNS, 21.08.2018. - Članovi Udruženja novinara Srbije (UNS) danas su ispred obeležja „Tražimo ih“ kod Velike Hoče obeležili 20 godina od nestanka kolega Đura Slavuja i Ranka Perenića i zatražili obnavljanje istrage o svim slučajevima nestanaka i ubistava novinara na Kosovu. Novinar i pisac sa Kosova Živojin Rakočević kazao je da je dvadeset godina od nestanka Đura Slavuja i Ranka Perenića, dvadeset godina praznine u koju je stala sva nesreća njihovih porodica, sve nesreće novinarske profesije i sav bol koji se može zamisliti.

 

„U tih dvadeset godina praznine stali su i životi ubijenih, nestalih kolega, naših novinara, njih još dvanaest. Stalo je poniženje i stale su ponižene godine koje svi mi dobro osećamo ovde. Zato danas mi ne tražimo, mi zahtevamo, mi optužujemo. Optužujemo institucije da su dvadeset godina saučesnici u zločinu, jer nisu ništa uradile da se bilo koji zločin nad novinarima procesuira. Mi koji se ovde okupljamo ispisujemo tu optužnicu. Ispisujemo slobodu koju ne mogu oduzeti nikome, a posebno ne mogu oduzeti slobodu novinarima. Đuro Slavuj i Ranko Perenić su postali simbol u koji se ulio sav naš problem, svi naši životi i sva naša profesija. Mi moramo nastaviti da se svako pojedinačno, lično, sa svojom slobodom i odnosom prema ovom poslu izbori da istina ne umre“, kazao je Rakočević.

 

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić poručio je još jednom da će kolege novinari nastaviti i da neće odustati od borbe za istinu i pravdu navodeći da su kolege iz Beograda u poslednjih godinu dana dale poseban doprinos u tom smeru kroz seriju istraživačkih priča o svim slučajevima nestanka i ubistava novinara na Kosovu.

 

„Ovo nije više samo pitanje pravde. Ovo je pitanje da li smo mi pristali i da li pristajemo da živimo sa ubicama, zločincima, kidnaperima, a živimo sa njima. Niko od njih nije pronađen, niti oni koji su ubili i kidnapovali naše kolege, niti mnoge druge na Kosovu u poslednjih dvadeset godina“, poručio je Ničić sa mesta obeležavanja godišnjice nestanka Slavuja i Perenića.

 

Јасмина Стојковић новинарка која је радила са Славујем и Перенићем поручила је да ће новинари наставити да се окупљају на овом месту.

 

"Ово је једна порука надлежнима да схвате и да се не надају да ћемо ми тиме што ће нас бити у мањем броју бити спремни на неко одустајање или заборав, рекла је Јасмина.

 

 

Novinari Slavuj i Perenić su nestali na radnom zadatku 21. avgusta 1998. godine u blizini sela Velika Hoča kada su krenuli u manastir Sveti Vrači u selo Zočište, da urade zapis o povratku otetih monaha.

 

Sa skupa, sa mesta gde su Đuro Slavuj i Ranko Perenić poslednji put viđeni, zatraženo je da se rasvetle ubistva Aleksandra Simovića i Momira Stokuće, nestanci Ljubomira Kneževića, Marijana Melonašija i Mila Buljevića, kao i sudbine nestalih i ubijenih albanskih novinara na Kosovu Afrima Malićija, Envera Maljokuja, Šefki Popove, Džemailja Mustafe, Bekima Kastratija, Bardilja Ajetija i Krista Gegaja

 

 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca