EK: Kosovo očekuju brojni izazovi
08/10/2014 13:06|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1147 |
|


BRISEL - Kosovo ima kapaciteta da napreduje u evropskim integracijama, ali se suočava sa brojnim izazovima u vezi sa borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije i sa vladavinom prava, kaže se u godišnjem izveštaju Evropske komisije koji je danas predstavljen u Briselu.

"Vlasti na Kosovu su ispoljile solidan kapacitet da koordiniraju planove za evropske integracije", piše u izveštaju, u kome se istovremeno podseca da je Kosovo završilo pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i započelo razgovore o viznoj liberalizaciji.

Komisija je, međutim, konstatovala da se još čeka na praktične rezultate u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i na uspostavljanju nezavisnog pravosuđa.

Sem toga, kaže se da je ova godina protekla u znaku izbora koji su održani u maju, a da činjenica da parlament do danas nije konstituisan predstavlja ozbiljan problem.

Izveštaj sadrži i pohvalu prištinskim vlastima zbog podrške misiji Euleks i specijalnom istražnom timu koji se bavio navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima, ali se naglašava da tek treba usvojiti zakonski okvir kako bi ta istraga dobila sudski epilog.

Jedino polje u kome je EK uočila "značajan napredak" je proceš normalizacije odnosa Beograda i Prištine, s tim što su nastavak tog procesa i primena Briselskog sporazuma od ključne važnosti za nastavak kosovskih evropskih integracija.

"Situacija na severu Kosova ostaje napeta", kaže se u izveštaju, a od svih političkih faktora se zahteva da nastave da podržavaju Euleks, uz naglasak na potrebi da se ovoj misiji omogući funkcionisanje na celoj teritoriji Kosova.

Sem toga, Komisija smatra da treba uložiti dodatne napore da se srpske opštine na severu uklope u kosovski pravosudni sistem.

Komisija je mišljenja da tržišna privreda još nije zaživela na Kosovu i uočila veliki udeo sive ekonomije.

"Potreba za strukturnim ekonomskim reformama kako bi se smanjila nezaposlenost dostigla je nivo hitnosti, a reforme su neophodne i kada je reč o izbornom sistemu, javnoj upravi i zaštiti prava manjina", kaže se u izveštaju.

Na kraju, Komisija je zatražila da se ubrzaju pripreme na zatvaranju hidroelektrane Kosovo A i izrazla zabrinutost zbog nezainteresovanosti kosovskih vlasti za zaštitu životne sredine i zdravlja građana.

Tanjug, New Press


Komentari posetilaca