Ekonomski položaj većine srpskih medija na Kosovu nikada nije bio teži
25/03/2022 17:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 309 |
|


Medija centar Čaglavica, 25.03.2022. - Na Kosovu postoji  oko 30 medija i video produkcija koji proizvode i emituju sadržaje na srpskom jeziku. Jedan od najvećih problema ovih medija je ekonomska održivost, jer većina njih opstaje isključivo kroz projektno finansiranje, a fondovi za medije su iz godine u godinu sve manji.

Prema podacima Nezavisne komisije za medije na Kosovu postoji devet televizija i 14 aktivnih radio stanica, koje proizvode i emituju program na srpskom jeziku. Pored ovih medija, postoji i desetak srpskih web portala, nekoliko video produkcija  i jedan štampani list. Nedostatak stabilnih izvora finansiranja je zajednički problem za preko 90 odsto srpskih  medija na Kosovu. Radio televizija Mir u Leposaviću koja već 20 godina opstaje isključivo kroz projektno finansiranje nalazi se u nikad težoj finansijskoj situaciji.

„Mi smo prinuđeni na to da se gasimo ili da eventualno sačekamo da neko od odgovornih ljudi u međunarodnoj zajednici preduzme neke korake po osnovu toga da pruži podršku medijima,  da jednostavno funkcionišu na najbanalnijim osnovnim principima, odnosno da imaju za sopstvene plate i za prosto održavanje svog rada“, rekao je za Medija centar direktor RTV Mir Nenad Radosavljević.

U ništa boljoj finansijskoj situaciji nije ni  TV Puls u Šilovu, koja je deo Javnog preduzeća “Mreža most”. I pored toga što deo zaposlenih prima platu iz budžeta Srbije, opstanak ovog medija zavisi od projekata i donatora kojih je iz godine u godinu sve manje.

„Televizija Puls broji 25 zaposlenih od toga imamo samo za njh sedmoro stalne izvore finansiranja. Šta će se desiti u budućnosti to je veliko pitanje. Najblaže rečeno doći će do smanjenja broja medijskih radnika i to ne samo na TV  Puls nego verujem da će nažalost ta situacija nastupiti u svim medijima koji emituju program na srpskom jeziku“, rekao je za Medija centar direktor TV Puls Nenad Milenković.

Kosovaska fondacija za otvoreno društvo koja, kako za Medija centar kaže Vera Pulja koordinatorka   za programe manjinskih zajednica u ovoj Fondaciji, nema isključivo medijski program, ipak godinama kroz uglavnom manje projekte podržava i pojedine srpske medije na Kosovu.

„Ta podrška srpskim medijima u redovnom režimu rada, pre pandemije, se ne može smatrati substancijalnom podrškom i ne može obezbediti dugoročnu stabilnost niti održivost, ali ipak utiče da mediji kako tako i uz dobru volju i požrtvovanost medijskih radnika, mogu da obavljaju svoj posao pravovremenog i objektivnog  informisanja“, navodi Pulja.

Pandemija koronavirusa dodatno je ugrozila podršku srpskim medijima, jer je pažnja donatora uglavnom usmerena na pomoć nacionalnim institucijama i organizacijama u cilju  sprečavanja širenja koronavirusa i ublažavanja posledica pandemije. Međutim Kosovska fondacija za otvoreno društvo je i u ovoj korona krizi izdvojila sredstva i za medije. 

„Tokom pandemije KFOS je kroz posebno izdvojen fond od strane OSF-a (Open Society Foundations) podržala 16 medije na Kosovu, bez obzira na jezik na kojim ti mediji izveštavaju. Fond je iznosio 130.000 €, a od 16 podržanih medija četiri medija je bilo koji izveštavaju na srpskom jeziku. Mediji su na samom početku pandemije podržani i putem obezbeđivanja zaštitnih sredstava za medijske radnike.  I pored veoma nepovoljne situacije sa finansiranjem medija na srpskom jeziku na Kosovu, oni se još uvek snalaze,  međutim plašim se da to neće potrajati još dugo“, rekla je Vera Pulja.

Da srpski mediji na Kosovu neće još dugo opstati bez podrške donatora smatra i predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Darko Dimitrijević.

„Većina tih medija nije u stanju da posluje na komercijalan način. Nema mogućnosti  za razvoj marketinga, veliki oglašivači iz albanske zajednice neće ili ne žele da se oglašavaju na tako malim medijima. S druge strane sve je manje projekata za finansiranje medijskih sadržajai to je problem za više od 90 odsto srpskih medija koji nemaju siguran izvor prihoda. Vrlo često su ti mediji primorani da rade bez ikakvih novčanih sredstava što dodatno otežava njihov opstanak“, rekao je za Medija centar  Darko Dimitrijević koji je i urednik Radio Goraždevca.

U okvru Javnog preduzeća „Mreža most“ pored TV Puls u Šilovu, rade i TV Most u Zvečanu, Radio Gračanica i Radio Kosovska Mitrovica, koji se uglavnom finansiraju iz budžeta Srbije.  Jedini štampani srpski list na Kosovu „Jedinstvo“ takođe se finansira iz budžeta Srbije, a srpski kanal u okviru Javnog servisa Kosova RTK2 finansira se iz budžeta Kosova.  U poslednjih 10 godina zbog nedostatka finansijskih sredstava ugašeno je 11 srpskih radio stanica i jedna televizija. 

 

 

 


Komentari posetilaca