Eksperti Saveta Evrope kritikovali Kosovo zbog angažovanja specijalaca na severu
05/12/2023 13:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 72 |
|

Kim, Koha, 05.12.2023. - Eksperti Saveta Evrope (SE) kritikovali su u svom izveštaju Kosovo zbog prekomernog angažovanja specijalnih policijskih snaga na severu Kosova, piše Koha.

Iako se u izveštaju o prilagođavanju pravnog sistema Kosova standardima Saveta Evrope konstatuje da su institucije Kosova pokazale veću odlučnost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, iste ne poštuju uvek nezavisnost prvosuđa, a postoji i zabrinutost zbog prekomernog angažovanja specijalnih policijskih snaga na severu Kosova.

Kosovo se u izveštaju prikazuje i kao zemlja koja ne poštuje odluke sudova, niti međunarodne sporazume.

Izveštaj su sačnili stručnjaci koji su boravili na Kosovu u periodu od 24. do 27. septembra, a akcenat je stavljen na primenu zakona u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom.

U delu koji se odnosi na tenzije na severu, a koje su kulminirale napadom u Banjskoj kod Zvečana, od Kosova se traži da se uzdrži od policijskih akcija koje bi mogle da dovedu do većih sukoba. Po njihovoj oceni, samo zahvaljujući Kforu može da se izbegne eskalacija na terenu.

„U slučaju nasilnih i nezakonitih protesta ili blokade puteva, kosovske vlasti favorizuju brzu i nasilnu akciju specijalnih snaga za uspostavljanje javnog reda, pa čak i kada postoji veliki rizik da će upotreba sile od strane policije dovesti do nasilja i krvoprolića. Samo zahvaljujući Kforu, postalo je moguće da se izbegne eksalacija nasilja u navedenim slučajevima“, navodi se u ovom dokumentu.

Kada je reč o dijalogu, dodaje se da ne postoji volja za formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

Eskperti su se bavili i izlaskom Srba sa severa iz institucija, uključujući policiju, pravosuđe i tužilaštvo. Ovaj postupak su ocenili kao problematičan, ali su pozdravili činjenicu da ostavke pravosudnih radnika nisu odobrili Sudski i Tužilački savet, pa se ostavlja mogućnost da se Srbi vrate na svoja radna mesta.

U izveštaju su se osvrnuli i na odluku Vlade Kosova iz avgusta meseca o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova.

Napominju da su predstavnici međunarodne zajednice s tim u vezi izrazili duboku zabrinutost zbog, kako su naveli, procedure koja nije u skladu sa zakonom.

Veliki problem je i zaštita svedoka po pitanju ratnih zločina kojima se bave Specijalizovana veća u Hagu.

Ovaj izveštaj će poslužiti Parlamentarnoj skupštini SE za izradu mišljenja Komiteta ministara Saveta Evrope povodom zahteva Kosova za članstvo u toj organizaciji.


Komentari posetilaca