Elektrosever nužnost za Kosovo
21/06/2022 10:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 226 |
|

RTV KIM, Danas, 21.06.2022. - Regulatorni ured za energiju izdaće "Elektroseveru" licencu za snabdevanje, oni će instalirati strujomere i drugu neophodnu opremu i vršiti u budućnosti naplatu električne energije na severu, navodi Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative, nevladine organizacije iz Kosovske Mitrovice pred dogovor koji bi ove sedmice trebalo da uz posredstvo specijalnog izaslanika Evropske unije za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka postignu Beograd i Priština.

Izdavanje licence za snabdevanje "Elektroseveru" i konsekventno naplata struje je ne samo obaveza Kosova u brisleskom dijalogu, već i stavka sporazuma o povezivanju između Kosovskog operatora prenosnog sistema (KOSTT-a) i Evropske mreža operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E) i taj deo je nedvosmislen.

Andrić Rakić je kazala da su se pregovaračke strane dugo sporile oko licence za distribuciju struje, te da bi u tom segmentu mogle doći eventualne novosti u pregovorima.

"Ono što je u sivoj zoni i oko čega su se pregovaračke strane sporile dugo je licenca za distribuciju za koju Srbija tvrdi da je pregovarala direktno sa KEDS-om koji je u turskom vlasništvu, a koji zaista ima monopol nad distribucijom na Kosovu. Eventualne novosti bi mogle doći samo u tom segmentu. Za sada je javnosti poznato jedino da je sa KEDS-om dogovoreno da kada god rade na infrastrukturi koja se nalazi na Severu, radnici ’Elektrosevera’ mogu biti prisutni", navela je Andrić Rakić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije naveo da će firma ’Elektrosever’ imati nadležnosti distribucije, ali Andrić Rakić napominje da još uvek nije jasno šta to tačno znači. Vučić je tom prilikom rekao i da je to dogovoreno sa predstavnicima Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS) u Istanbulu, dok su iz Prištine stigli navodi da u ime Kosova pregovara samo Vlada Republike Kosova.

Sve što se dešava u razgovorima predstavnika Srbije i KEDS-a u Istanbulu nije deo dijaloga, iako je u bliskoj vezi sa njim. S toga detalji tog dogovora ne moraju biti saopšteni nakon sastanka sa Lajčakom, niti biti deo tog novog sporazuma za koji zapravo treba očekivati da bude samo dogovor da se sprovede već dogovoreno.

Upitana kako će ti eventualni dogovori i sporazum uticati na hidrocentralu na jezeru Gazivode, Milica Andrić Rakić je kazala da je slučaj isti kao sa trafostanicom Valač, te podvlači da je Kosovo 2013. čitavu svoju elektromrežu, dakle uključujući i infrastrukturu na Severu, prodalo turskoj kompaniji "Calik i Limaku" koja je privatizovala KEDS.

"Šta god da je Srbija dogovorila sa turskim menadžmentom za Valač, verujem da će važiti i za Gazivode. Kosovo nad procesom tih pregovora nema veliku kontrolu, budući da infrastruktura nije više javno vlasništvo, ali verujem da jesu bili u paralelnim pregovorima sa vlasnicima KEDS-a kako bi pokušali da iskontrolišu ono koliko je moguće", navela je Andrić Rakić.

Ugovor sa ENTSO-E koji je potpisan s jeseni 2020. godine je Kosovu omogućio da napusti regulatorni blok sa Srbijom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom, te da se pridruži regulatornom bloku sa Albanijom. Taj ugovor treba da se obnovi u septembru ove godine, pa je zbog toga licenciranje firme "Elektrosever" za kosovsku stranu sada već i nužnost. ENTSO-E su kosovski zvaničnici licenciranje "Elektrosevera" obećali još u julu 2020. godine u roku od 30 dana.

"Iz izjava kosovskog glavnog pregovarača poznato je još i da bi eventualna licenca za snabdevanje ’Elektroseveru’ bila ograničena na period od 90 dana i uslovljena ispunjavanjem zahteva iz aneksa sporazuma iz 2015. (’road map’) u kom se mahom govori o tehničkim stvarima i pristupu korisnicima", zaključila je Andrić Rakić.

 


Komentari posetilaca