Eljšani: Povučeno 25 odsto policije iz opštinskih zgrada i oko njih
13/07/2023 13:11|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 129 |
|

RTS, Medija centar Čaglavica, 13.07.2023. - Sa područja oko opštinskih objekata u opštinama na severu Kosova povučeno je 25 odsto pripadnika kosovske policije, potvrdio je zamenik komandira za region Mitrovica Sever Veton Eljšani.

”Nakon prihvatanja odluke Vlade od strane Uprave policije, ista je upućena na teren na izvršenje. Odluka Vlade Kosova počela je da se primenjuje juče, a završila se danas“, rekao je Eljšani medijima u Prištini.

Eljšani nije precizirao koliko se policijaca povuklo u grupi od 25 odsto.

Na terenu u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku ništa se, međutim, nije promenilo.

U objekatima su i dalje pripadanici policije, oko njih raspoređeni su vojnici Kfor-a, a između njih i okupljenih građana metalne prepreke.

Vlada Kosova je u utorak saopštila da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da odmah za 25 odsto smanji prisustvo policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, kao i da će održati vanredne izbore u četiri opštine na severu nakon leta.

Pored toga, kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i Kfor-om, procenjivati bezbednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u zgradama opština i oko njih.

 

 


Komentari posetilaca