Emilija Redžepi: Za odluke Vlade glasaju i srpski ministri
09/03/2020 10:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 858 |
|


Slobodno srpski, 09.03.2020. - Ministarka administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova Emilija Redžepi rekla je u emisiji Slobodno srpski da proces decentralizacije na Kosovu nije u potpunosti završen i da će, najverovatnije, biti formirano još devet do 13 novih opština, od kojih bi dve mogle da budu sa većinskim srpskim i jedna, koju bi činilo većinski bošnjačko stanovništvo.

„Videćemo kad ću sa tim predlogom izaći pred vladu. Sada ponovo pokrećem celokupnu proceduru, radne grupe, da preispitamo sve te zahteve i utvrdimo da li oni ispunjavaju kriterijume“.  

Kurti je odlučan u ostvarivanju ciljeva

Ministarka administracije lokalne samouprave je, govoreći o prvih mesec dana rada Vlade Kosova, na čijem je čelu Aljbin Kurti, kazala da je Vlada počela sa radom dobro i da ona lično ima potpunu autonomiju u svom radu.

„Gospodin Kurti je, za mene, jedan od jačih intelektualaca u albanskoj zajednici. Ja sam, inače, principijelna po prirodi i volim osobe koje imaju svoj stav i koje ne dotiče puno šta je neko rekao i kako je neko rekao, ako je zacrtao da dođe do nekog cilja. Sama činjenica da je ušao u pitanje raznih bordova pokazuje njegovu stabilnost u ideji i cilju. Koliko će uspeti, videćemo, ne zavisi samo od njega, nego od celokupnog tima oko njega. Svi smo mi odgovrni za one resore za koje smo nadležni, ali, svakako, meni se uopšte ne meša u rad, čak me podržava u mom poslu“.

Ministarstvo na čijem je čelu je, kako je kazala, u prvih mesec dana rada uspelo da obezbedi milionska sredstva za određene projekte.

 

„Svetska banka će finansirati ministarstvo za lokalnu samoupravu sa skoro tri miliona evra. To je projekat za razvoj  mladih ljudi uzrasta od 15 do 29 godina, koji će biti finansirani da otvore neke svoje biznise od kojih će profitirati, zaposliti se, a samim tim ćemo sa tim projektom suzbiti migraciju i zadržati ih ovde. Drugi deo tih investicija biće usmeren prema kapitalnim investicijama. Odabrali smo 10 opština kao pilot projekat. Ako projekat ide kako treba, odabraćemo i druge opštine. Naš fokus će biti takođe i na opštine koje nisu razvijene i gde finansijska sredstva do sada nisu puno dolazila od Vlade Kosova“.

Za odluke Vlade glasaju i ministri iz Srpske liste

Emilija Redžepi je izjavila da kao ministarka ima dobru saradnju sa svim kolegama, uključujući i ministre iz srpske zajednice.

Ivan Milojević vodi regionalni razvoj i smatram da je osoba od jakog potencijala za srpsku zajednicu. Jako je obrazovana osoba, sa kojom smo jako dobro sarađivali dok je bio direktor Kancelarije za zajednice pri kabinetu premijera. On je osoba koja je od poverenja, sa kojom može da se sarađuje i koji je komunikativan sa svima, tako da je  jedan takav ministar trebao srpskoj zajednici. Sa Daliborom Jevtićem se dugo već znam i ja nemam sa njim nikakvih problema“.

Ona je kazala da za odluke Vlade na sednicama glasaju i ministri iz Srpske liste. Na pitanje da oceni kako to da srpski ministri glasaju, a ne podržavaju vladu, Redžepijeva je kazala da ne želi da govori o tome.  

„Pozovite ih pa ih pitajte. Ne želim da govorim o svojim kolegama“.

Kazala je da u njenom kabinetu trenutno nema Srba, ali...

„Sada Srba nema u mom kabinetu, mada sam ja poručila Srpskoj listi da kod mene uvek imaju mesta za jednog pripadnika srpske zajednice. Dala sam im prostora, videćemo...“

Bošnjaci na Kosovu su diskriminisani

Govoreći o položaju Bošnjaka na Kosovu Redžepijeva je kazala da oni, kao i mnogi drugi pripadnici nevećinskih zajednica, još uvek nisu ravnopravni građani u odnosu na Albance i da su često diskriminisani.

„Uvek ima neke diskriminacije na bilo kojoj osnovi. To zavisi od mnogih okolnosti. I u jednoj porodici imate diskriminaciju po pitanju pola i svačega. Što se tiče Bošnjaka, neko će Vam reći da jesu diskirminisani, neko da nisu, različita su mišljenja. Ja mislim da jesu. Trebamo još raditi na tome, trebamo raditi da svest Albanaca podignemo na viši  nivo, da oni, napokon, prihvate sve ljude na ravnopravnoj osnovi, da svi imamo ista prava, da svi budemo jednaki“, navela je Redžepijeva dodavši da su Bošnjaci najviše diskriminisani kada je reč o zapošljavanju, upotrebi jezika i neulaganjima u infrastrukturne i poljoprivredne  projekte u sredinama gde žive.

Prema njenim rečima, bošnjačka zajednica je u još težem položaju od, kako je kazala, drugih nevećinskih zajednica na Kosovu  iz još jednog specifičnog razloga.

„Kod vas Srba možda je drugačije zato što imate državu iza sebe, koja stoji iza vas. Mi nemamo neku državu koja će nas stalno podupreti ili bar sa moralnog aspekta biti naša podrška. Mi uvek moramo sami da se izborimo za sve, da se sukobljavamo sa svima, radi osnovnih prava koja imamo. U toj borbi imate svega i svačega, ali jako je bitno da naš obrazovni sistem na bosanskom jeziku funkcioniše, da imamo svoj maternji jezik. Naše školstvo funkcioniše onakvo kakvo jeste, ali, potrebne su  reforme u obrazovnom sistemu, moramo to da uradimo. U onim opštinama gde nas ima, utičemo maksimalno da se zapošljavamo u što većem broju, ali nekako, kao krov na sve ove probleme, bila bi neka naša opština sa kojom bismo mi pokazali da smo građani ravnopravni sa svima, da nismo diskriminisani, ni zapostavljeni iz nekog sistema, koji god da je sistem u pitanju“, rekla je Emilija Redžepi u emisiji Slobodno srpski.

 


Komentari posetilaca