Emisija "Brazda"
10/02/2020 17:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1009 |
|


Medija centar, 10.02.2020. - Selo Babin Most nalazi se kod Obilića  na putu za Mitrovicu. U ovom selu  pre 1999. godine živelo je oko 1 000 Srba, a danas ovo selo broji  veoma mali broj stanovnika, ali veoma vrednih stočara i poljoprivrednika. Ekipa Medija centra posetila je domaćinstva porodice Milić koji se godinama bave stočarstvom.

Porodica Milić već godinama uzgaja svinje. Dragan Milić je ovim poslom počeo da se bavi pre više od 10 godina. Iako to  zahteva dosta obaveza naš sagovornik kaže da mu nije teško da radi, od toga kako kaže izdržava porodicu.

 „Svinje držim odavno, ali sada sam počeo malo više da držim kao jednu kao malu farmu. Štalu sam napravio pre sad će sedma godina i tu uvek imam po dve, tri prasilje i ove velike za tovljenje držim po pet, šest komada za zimu. Imam i prasiće male, te prasiće prodajem ljudima u selu, nosim na pijacu, u Gračanicu najviše idem. Imam dobru sortu svinje sam zapatio sa farme iz Grabovca u Zvečanu“, kaže Milić.

 Dragan obrađuje i zemlju od oko tri hektara, pa hranu za  svinje ne mora da kupuje što mu kako je kaže olakšavajuća okolnost, jer sav prinos skladišti, pa kasnije koristi za ishranu svinja.  

„Moje, moj kukuruz imam, pšenicu, ječam sejem sam. Obrađujem zemlju i to mi izlazi za te moje svinje, za tu moju potrebu. Hranim ih, mešam jarmu, imam mlinče i tako“, rekao je Dragan.

Naš sagovornik kaže da  je ovu mini farmu napravio od sopstevnih prihoda s obzirom da od ovog posla može dobro da se živi Milić planira da dodatno proširi farmu.

„Što se tiče ove štale sve sam to sam uradio sve sam sam investirao  sa mojom platom i sa porodicom. Sam sam štalu pravio, sam sam bokseve pravio, vario. Vodu sam ih uveo, hranilice sam sam pravio. Pa kad bih imao tu mešaonu lakše bi mi bilo da radim možda bih držao i više svinja, jer ne bih morao da idem u Laplje Selo da nosim hranu da mešam koncentrat. Da, više i troškova dok odem do Lapljeg Sela dok se vratim“, kaže Milić.

Iako je obezbedio skoro sve što mu je potrebno, kaže da mu nedostaje mešaona  za mešanje hrane.

„Svaki boks ima svoje pojilice posebno, hranilice sve ih pojim na cucke, svaki boks ima svoje cucke. Tako da nemam mnogo posla, imam samo da malo očistim i tako“  „Imam sve samo nekako kad bih mogao da dođem do jedne mešaone za mešanja hrane da pravim koncetrat za svinje, to nemam, to moram da nosim u laplje Selo se odavde iz Babinog Mosta nosim u Laplje Selo kod čoveka da mi meša, e to kad bih mogao da nabavim tu mešaonu sad je zaista teško, ove takse su na snazi ne može ništa da se donese iz Srbije. neku polovnu sam gledao da nađem, ali ne može“, kaže Milić.

I dok Dragan Milić odgojene prasiće plasira na tržište, njegov stric Miško Milić svinjarstvom se bavi kako kaže samo za sopstvene potrebe.

 „Imamo osam praseta i jednu svinju krmaču. Ne prodajemo za nas čuvamo, koljemo.  Hranimo dok su mali ih koncetratom, posle jarmom, mešamo pšenicu, kukuruz ječam i to meljemo, mešamo, dajemo im da jedu dok porastu. Posle tovimo za zimu za klanje“, rekao je Miško Milić.

Iako je svinjarstvo ozbiljan posao koji iziskuje mnogo truda i zalaganja ovom domaćinu to ne pada teško.

„Ma nije teško kad hoće čovek da radi nije to teško. Šta ima, staviš im da jedu, da piju vodu, napuniš im korito sa vodom i oni asmi piju kad ožedne i to je to. Kad treba da im se očisti očistimo štalu, oribamo i to je. Pa može, boga mi, ako ostavimo neku više krmaču da se oprasi moglo bi. Nije loše. Ko ima dobru štalu za svinje i ko drži po više po tri, četiri komada da se prase, ali mi nemamo toliko, po jednu dve držimo i tako“, rekao je Miško Milić.

Selo Babin Most nalazi se pored  magistralnog puta Priština - Kosovska  Mitrovica, poznato je po proizvodnji paprike koja se u ovom selu uzgaja na velikoj površini. Da je paprika u Babinom Mostu dobrog kvaliteta, svedoči i činjenica da veliki broj kupaca sa Kosova dolazi baš u ovo selo.

U novoj poljoprivrednoj emisiji „Brazda“ pored priloga o porodicama Milić  koje se bave uzgojem svinja možete pogledati i priče naših kolega sa televizija Kim, Mir, Puls, Herc i  Radio Goraždevca.

Poljoprivredna emisija „Brazda“ svake nedelje od 11 časova na programu TV Kim, Mir, Puls i Herc. Repriza je u ponedeljak od 10:30.

 


Komentari posetilaca